Nyitókép forrása: youtube/reprofotó

 

Hétfőn az egészségügyi minisztérium 3,5 millió adag vakcinát vásárolt a Modernától és Pfizertől, ezzel a népesség 85 százalékának beoltására elegendő adag áll a kormány rendelkezésére – közölte Igor Matovič (OĽANO) kormányfő szerda délutáni sajtótájékoztatóján.

 

A Pfizer/BioNTech vakcinájából összesen közel hatmillió adagot, a Moderna vakcinájából közel 1,56 millió adagot szerződött le a minisztérium, ami összesen 7,45 millió adag. A vakcinák kétkörösek, vagyis három-négy hét eltéréssel emlékeztető oltásra kerül sor, így jön ki, hogy a 4,4 millió főnyi felnőtt népesség 85 százalékára elegendő oltóanyag van már most leszerződve.

 

Marek Krajčí egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a jövő héten Pozsonyban négy oltóközpontot állítanak üzembe.

 

 hirdetes_400x285  

Várhatóan csütörtökön, január 21-én megkapja a brit AstraZeneca gyógyszergyártó oltóanyaga is az engedélyt az EU-tól, bár ennek a vakcinának alacsonyabb a hatékonysága, de ez is rendelkezésre áll majd – ebből februárra 360 ezer adagot rendelt Szlovákia.

 

A miniszter kiemelte, hogy soha annyi koronavírusos beteg nem szorult kórházi ellátásra, mint kedden, de reméli, hogy a trend csökkenőbe fordul át.

 

Matovič a vakcinákkal kapcsolatban elmondta, hogy az oltóanyagok ára az Európai Unión keresztül rögzített áron történt – minden tagállam ugyanezen az áron vásárol.

 

Forrás: Úrad vlády SR

 

Újságírói kérdésre Krajčí elmondta, hogy jelenleg nem lehet tudni, mikor milyen mennyiségű vakcina érkezik Szlovákiába. A Pfizer szállításai most korlátozottak, de épp azért, mert bővíti a gyártókapacitását. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy  a kormány célja, hogy szeptemberre, esetleg októberre sikerüljön 3,3 millió szlovákiai lakost beoltani a szükséges közösségi védettség elérése érdekében.

 

„Egy 85 százalékos oltottsági szint elérésével Európa élvonalába tartoznánk” – jegyezte meg Matovič. Mint mondta, szurkolni kell a két vakcinagyártónak, hogy győzzék a megrendelések teljesítését.

 

Krajčí újságírói kérdésre elmondta, hogy az orvosoknak joguk van pénzt kérni az antigénteszt eredményéről szóló igazolásért, ámbár ő arra kéri őket, hogy jobb lenne, ha nem tennék.

 

Matovič szerint ha márciusban rendszeresen érkeznek a vakcinák, és már nem engedélyeznek új oltóanyagot, akkor a 18-45 évesek oltása augusztusban kezdődhet meg, de ha az AstraZeneca vakcináját is engedélyezik, akkor korábban, akár júniusban.

 

Az oltóközpontok jelenlegi kapacitása 10 ezer fő naponta, a jövő hétre ennek duplája is lehet, ez viszont a rendelkezésre álló vakcinák mennyiségétől is függ.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.