Nyitókép: SITA/AP

 

A Szlovák Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarája (SKSaPA) már évek óta arra figyelmeztet, hogy az egészségügyi rendszerben nincs elég nővér. A koronavírus-járávny pedig csak rontott a helyzeten.

 

Tekintettel a kórházi személyzet súlyos hiányára az állam a rendelőkből az élvonalba helyezi át az egészségügyi nővéreket. Ez az eljárás nemcsak a nővéri kamarának nem tetszik, de a Magánorvosok Szövetségének (ASL) sem.

 

 hirdetes_400x285  

Az egészségügyi dolgozónak több mint a felét nővérek alkotják.

 

„Amennyiben áthelyezzük őket a rendelőkből a kórházakba, onnan fognak hiányozni, ahol most vannak“

 

– konstatálta Lukáš Kober, a SKAaPA irodájának igazgatója.

 

Kober tájékoztatása szerint tavaly év végén a csacai nővéreknek kézbesítettek munkaparancsot, jelenleg pedig a zólyomi és a lévai rendelői szektorban dolgozó egészségügyi nővéreknek.

 

Az igazgató elmondása szerint sok nővér fordult segítségkéréssel a kamarához. Kober szerint azonban minden parancsot individuálisan kezelnek, ugyanis a munkaparancs kiosztásakor számban kell vennie a törvényi feltételek teljesítését.

 

Munkakötelesség

 

A munkakötelesség a járási hivatal alapján jön létre, ugyanis a hivatal határozza meg azt a munkakört, amit a nővérnek el kell végeznie a munkaviszonya során; ezenkívül az elvégzendő munka mennyiségét és a munkavégzés helyét is a hivatal határozza meg.

 

Kober szerint a járási hivatalok parancsait tiszteletlenül kézbesítik – a járási hivatal alkalmazottja ugyanis a rendőrség kíséretében érkezik az egészségügyi nővérhez. Kober továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy a nővéreket gyakran olyan helyekre osztják be, amelyeknek teljesen más specializációjuk és munkarendszerük van.

 

A nővérek számára az egész folyamat rendkívül megterhelő, és nemcsak a kimerültségükhöz vezethet, hanem a betegállományok megszaporodásához és a rendszerből való távozásukhoz, ami jelen pillanatban egyenlő lenne a katasztrófával.

 

Marián Šóth, a Magánorvosok Szövetségének (ASL) elnöke szerint a járvány miatt a nővérek áthelyezése miatt az ambuláns egészségügyi ellátás is veszélybe sodródott. De a hiányzó nővérek mellett a hiányzó orvosok is nagy problémát jelentenek.

 

„Egész rendelők hiányoznak, ugyanis az orvosokat helyettesíteni hívják a kórházakba. Tudom, hogy konkrét esetekben orvost és nővért is akartak egyszerre, de előfordult, hogy csak nővért”

 

– hívta fel a figyelmet Šóth.

 

Bezárt rendelők

 

Némelyik orvos a járvány idején nem rendelt vagy korlátozta az egészségügyi ellátás biztosítását, aminek az lett a következménye, hogy megszaporodott azoknak a pácienseknek a száma, akiket kritikus állapotban kellett kórházba szállítani.

 

Lenka Záteková, a zsolnai kórház szóvivője szerint a páciensek nem tudtak kapcsolatba lépni a kezelőorvosukkal, ezért a kórházba otthoni kezelés után, rossz egészségügyi állapotban érkeztek. A Magánorvosok Szövetsége azonban azt állítja, nem tehet erről.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!