Nyitókép: tasr

 

Változni fog az érettségi vizsga, flexibilisebbnek kellene lennie a jövőben. Az oktatásügyi minisztérium azt tervezi, hogy már a középiskolák alsóbb évfolyamaiban is lehetővé teszi az érettségizést, amennyiben a diák átveszi az előírt tananyagot és befejezi a kerettantervet. A tervezett változásokat a nevelésről és oktatásról szóló törvénymódosítás tartalmazza, melyet tárcaközi egyeztetésre bocsájtott az oktatásügyi minisztérium.

 

Vannak gimnáziumok, melyekben a diákok már a teljes történelem-tananyagot átveszik a második tanévük végére, így a diákok már a harmadik osztályban jelentkezhetnének érettségi vizsgára. Az oktatásügyi tárca szerint ezzel a diákok jobban beoszthatják erejüket és idejüket, egyénileg megtervezhetik az érettségi vizsgájukat más tantárgyakból is. Az oktatásügyi minisztérium ezen felül lehetővé tenné az érettségizőknek, hogy több szabadon választható tantárgyból érettségizhessenek. Jelenleg csak két szabadon választható tantárgyból érettségizhetnek a diákok.

 

A törvénymódosítás figyelembe veszi a gyakorlatból származó tapasztalatokat, így például azt tervezi, hogy az iskolai klubokban 25 főben maximalizálja a gyerekek számát. A módosító javaslat szerint változnának a felvételi eljárások is. A középiskolák már másfél évvel korábban közzétennék a felvételi elvárásokat, így a nyolcadikosok jobban át tudják majd gondolni, hogy melyik középiskolát válasszák ki. A diákoknak a jelentkezés során meg kell jelölniük a választott iskolák sorrendjét, így abba az első iskolába kellene végül beiratkozniuk, mely felveszi őket.

 

 hirdetes_400x285  

„A középiskola igazgatója nyilvánosságra hozza a jelentkezők listáját a felvételi eljárás eredménye szerint három napon belül a felvételi eljárás befejezését követően”

 

olvasható a módosító javaslatban.

 

Szeptembertől már érvénybe kellene lépnie a gyerekek kötelező óvodai oktatásának is. A javaslat szerint a nem a hálózathoz tartozó óvodákban is lehetővé tennék a három év elvégzését. Az oktatásügyi tárca tervei szerint csökkentenék a tanárok és iskolák bürokratikus terhét is. További változás lenne a pénzforrások felhasználása az iskolákban. Az iskolák lehetőséget kapnak klaszterek létrehozására, amelyek keretében közösen „használhatnák” az alkalmazottakat.

 

A törvénymódosító javaslat magába foglalja az olyan új fogalmak definíciójának bevezetését, mint például a nemzetiségi iskola, nemzetiségi oktatásügyi intézmény, nemzetközi program, alternatív oktatási program.

 

A törvénymódosító javaslat célja a rugalmasabb reagálás a potenciális változásokra az oktatás szervezésében a diákok létszámától függően. Javasolják az átlagos osztálylétszám bevezetését alsó- és felsőtagozaton is az osztályok számának megtartása érdekében anélkül, hogy össze kelljen vonni az osztályokat, ha az egyik osztályban kisebb a létszám a legalacsonyabb létszámnál.

 

Alsótagozaton a legalacsonyabb átlagos osztálylétszám 13 fős lenne. Felsőtagozaton legkevesebb 15 diáknak kellene egy osztályban lennie, középiskolában nappali tagozaton 17, távutas képzésen legkevesebb 8.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!