Nyitókép forrása: reprofotó

 

A mai nappal megerősíthetjük a javuló trendet a járványhelyzet tekintetében – jelentette ki Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter péntek délutáni szokásos heti összegző sajtótájékoztatóján.

 

A jelenlévő brit mutáció ellenére fokozatosan javul a járványhelyzet. Nemzetközi összehasonlításban a legrosszabb helyzetben a csehek vannak, a 14 napos incidencia-szint (átlagos napi esetszám 100 ezer lakosra) 1145, ami viszont a legjobb az elmúlt három hétben. Szlovákia továbbra is a térség második legrosszabb helyzetben lévő országa 605 fős incidencia-szinttel, majd Ausztria következik a szlovákiai érték nagyjából felével. Magyarország minden V4-es országnál jobb incidencia-szinttel rendelkezik (216). Mindegyik térségbeli országban javulás volt tapasztalható.

 

 

Forrás: reprofotó

 

 hirdetes_810x300  

Az egészségügyi miniszter szerint jó lenne elérni az osztrák incidencia szintet (278) február második harmadik hetére.

 

Egyelőre nem csökkent a nyomás a kórházakon. A múlt hét pénteken 3273 fertőzött szorult kórházi ápolásra, ma ez a szám 3285. Krajčí szerint azonban a stagnálás lassan enyhülésbe fordul.

 

Nagyon megugrott azonban a lélegeztetőgépre szorulók száma: a múlt pénteken 279 volt a számuk, most 322.

 

A PCR- és antigéntesztekkel pozitívan tesztelt fertőzöttek napi száma az elmúlt hét nap átlagában 3792, ami jelentős csökkenés a múlt heti 5916-hoz képest, ráadásul közben jelentősen nőtt a tesztek száma (nagyjából +12 százalékkal).

 

A pozitívan teszteltek aránya az összes teszt arányában szintén javult. A PCR esetében a pozitív ráta 19 százalékra csökkent a múlt heti 23-ról.

 

Enyhén emelkedett (3 fővel) a halálos áldozatok számának napi átlaga. A reprodukciós ráta (egy fertőzött átlagban hány másik embert fertőz meg, R0) 0,9-1,0 közé süllyedt.

 

Forrás. Youtube/reprofotó

 

A 100 ezer lakosra vetített napi esetszámok hétnapos átlaga (hétnapos incidenciaszint) a térképen azt mutatják, hogy most főleg a délnyugati járásokban keménykedik a járvány, vörös tartományban van a Nagyszombati, Galgóci és Dunaszerdahelyi járás, narancssárgában a Nyitrai, Érsekújvári, Vágsellyi, Araonymaróti, Kassa vidéki járások, valamint Kassa és Pozsony.

Forrás: Youtube.com/reprofotó

 

A legkritikusabb helyzetben lévő járások helyzete sem annyira súlyos azonban, mint volt a múlt héten. Az Aranyosmaróti járásban épp a szociális otthonokban végzett tömeges tesztelésnek sikerült visszaszorítania kórt.

 

Mit kell tennünk, ha pozitív a tesztünk?

 

Šimková általános orvos a minisztertől átvéve a szót arról beszélt, milyen megelőző intézkedésekre van lehetőség és hogyan kell eljárnunk, ha a tesztünk víruspozitív lett.

 

  • gyakori kézmosás
  • fizikai távolság megtartása
  • kézfogás és egyéb érintés elkerülése
  • maszkviselés
  • saját magunk állapotának figyelése
  • védőfelszerlések (maszk, kesztyű) használata
  • az aktuális információk nyomon követése.

 

Šimková külön kihangsúlyozta a cink és a D-vitamin fontosságát. A cink hiánya főleg az idősebb embereknél okozhat problémákat, mennyiségét elsősorban az étrenddel tudjuk növelni (vörös hús, dió, tökmag, szezámmag). A D-vitamin hiánya tipikus a téli hónapok alatt, mennyiségét szervezetünkben több hal, máj és tojás fogyasztásával tudjuk növelni, és persze vannak D-vitamin tartalmú táplálék kiegészítők. Vigyázat: mindkét fenti anyag túladagolható (káros mellékhatásaik is lehetnek), ezért fontos a mértéktartás.

 

Fontos a C-vitamin is, de nagy mennyiségben nem javasolják a megelőzés esetében (bár túladagolni nem lehet, a vizelettel távozik a felesleg).

 

Akinek pozitív lett a koronavírustesztje, értesítse a körzeti orvosát, de csak telefonon, vagy emailben, nem személyesen. 

 

Pozitív teszt nélkül is érdemes értesíteni a körzeti orvost a következő esetekben:

 

  • legalább 72 órája 38 fokos vagy magasabb a lázunk,
  • szűnni nem akaró száraz köhögésünk van,
  • rosszabbodik a légzésünk,
  • fáj a mellkasunk, például, mikor levegőt veszünk,
  • kevesebb folyadékot fogyasztunk, és kevesebbszer járunk vizelni.

 

Ha karanténra kerül sor, nem csak mi, hanem a háztartásban velünk élők is karanténba kerülnek, akkor is, ha az ő tesztjük negatív lett. Nem szabad elhagyni a karantén helyszínét, sem látogatókat fogadni. Szükségleteink megvásárlására meg kell kérnünk egy olyan családtagot, vagy ismerőst, aki nincs karanténban, vagy online kell vásárolnunk.

 

Ha tartósan vagy ismételten 39 fok fölé emelkedik a lázunk, nehéz a légzésünk, nyomást vagy fájdalmat érzünk a mellkasunkon, hívjuk a mentőszolgálatot a 155-ös telefonszámon. 

 

Pozitív teszt esetén értesítsük minden olyan ismerősünket, akikkel szorosabb kapcsolatba kerültünk a tesztet megelőző két napban, vagy a tünetek megjelenése előtti napokban. Minden kontaktszemélynek karanténba kell mennie a találkozástól számított 10 nap erejéig. Az szorosabb kapcsolat azt jelenti, egy légtérben tartózkodtunk valakivel 15 percen keresztül.

 

Karantén és betegeskedés alatt csak azokat a gyógyszereket szedjük, amelyeket az orvos írt fel vagy engedélyezett.

 

Halad az oltás

 

Krajčí adatai szeirnt péntek délutánig 89 635 ember kapta meg a koronavírus elleni oltást Szlovákiában. Január 18-tól kezdték meg a szociális otthonok lakóinak vakcinázását, január 20-l pedig minden 85 év feletti idős emberét.

 

Az ország 66 kórházában zajlik oltás.

 

A covid-automata (szemafor) térképe szerint (amely három kulcsfontosságú mutató alapján sorolja be a járásokat) az ország egész területe a legmagasabb, fekete színnel jelölt veszélyhelyzeti szinten van.

 

 

Krajčí szerint ha érdemben nem romlik a járványhelyzet, akkor február 1-jétől megnyílhatnak az iskolák. Az alsótagozatós évfolyamok teszt nélkül ülhetnek vissza az iskolapadba, rajtuk kívül vagy az alapiskolák és a középiskolás végzősei térhetnek vissza az iskolákba, és ők is csak hét napnál nem régebbi negatív teszt ellenében.

 

Ha a javuló tendencia tovább folytatódik,  február 8-án életbe léphet a covid-szemafor, ami jelentős enyhítésekkel járhat regionális viszonylatokban, például nem kell majd negatív teszt, ha kirándulni megyünk, és több üzlet is újra megnyithat, mint ahogy a sípályák is.

 

Változni fognak a PCR-tesztelés feltételei. Februártól minden lakos havi két PCR-tesztre lesz jogosult, amelynek költségét az egészségügyi biztosító fizeti át. 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.