Nyitókép: reprofoto

 

Igor Matovič szlovák kormányfő és Roman Mikulec belügyminiszter a pozsonyi repülőtéren köszöntötték azt a 65 lengyel orvost és egészségügyi dolgozót, akik a hétvégén besegítenek az országos koronavírus-tesztelésen.

 

A kormányfő kiemelte, hogy a most repülővel érkezett 65 lengyel egészségügyi dolgozón kívül további 146-an érkeznek még Lengyelországból, ők azonban északon, Liptó és Árva környékén segítenek majd. Matovič köszönetet mondott lengyel kollégájának, amiért kérés nélkül felajánlotta országa segítségét.

 

Lengyelország pozsonyi nagykövete kiemelte, hogy a lengyel orvosok nagy tapasztalattal rendelkeznek, karácsony előtt Nagy-Britanniában segítettek be, de ezen felül is a világ számos országában nyújtottak segítő kezet a koronavírus elleni küzdelem során. Hangsúlyozta, hogy a pandémia miatti elzártság idején talán szükség is van az ilyen jellegű találkozásokra, interakciókra, ezért is érzik fontosnak, hogy segítsenek.

 

 hirdetes_810x300  

Matovič viszonzásképp jelezte, hogy amennyiben lengyel szomszédainknak segítségre lenne szükségük, Szlovákiára számíthatnak.

 

Szlovákiában a legtöbb településen péntektől vasárnapig tartanak tömeges teszteléseket, miután a vonatkozó rendelet értelmében január 27-től csak azok mehetnek munkába és mozoghatnak szabadabban, akik január 18. és január 26. között leteszteltették magukat. Az ez alatt az idő alatt kapott negatív teszteredmény január 27-től február 2-ig lesz érvényes. Azokban a járásokban, ahol rossz eredményt hoznak a tesztelések – tehát az átlagnál rosszabb lesz a járványügyi helyzet – meg kell ismételni a tesztelést. Ott, ahol jobb lesz a helyzet, nem lesz szükség újabb tesztre.

 

A tisztifőorvos pontosította, hogy kiknek nem kell antigéntesztre menniük – Lista

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!