Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

Az ország legnagyobb részén a hétvégére időzítették az országos szűrőteszteléseket. Szlovákia-szerte 3622 tesztelési központ nyitotta meg kapuit szombaton reggelre. Az ezen a héten zajló szűrés eredményétől függően az ország járásait két csoportra, egy 37 körzetből álló „jobb” és egy 36 körzetből álló „rosszabb” részre fogják osztani. A „rosszabb” besorolást kapóknak a jövő héten is folytatniuk kell a teszteléseket. A „jobbaknak” nem.

 

Január 27-től már csak negatív teszt ellenében lehet elhagyni az otthonunkat, munkába sem mehetünk a negatív tesztet igazoló covid-tanúsítvány nélkül, ez vonatkozik a természetjárásra is, de csak az aktív korúak (15-65 évesek) körében. A kijárási tilalom február 7-ig lesz érvényben, ez a határidő csak akkor hozhatóbb előrébb, ha valamilyen csoda folytán (nem a halálozások megugrása árán) a kórházban ápoltak száma a jelenlegi közel 3300-ról 2500-ra csökkenne.

 

A most zajló szűrés 9 napig tart, de persze, a legtöbb településen a tesztnagyüzemet a hétvégére időzítették.

 

 hirdetes_400x285  

Komáromban 17 helyszínen folyik tesztelés . A várakozási idő a város legutóbbi közlése szerint 0-25 perc, de ez folyamatosan változhat:

 

Közzétette: Mesto Komárno – Komárom Város – 2021. január 23., szombat

 

Dunaszerdahelyen csak szombaton tesztelnek. A Dunaszerdahelyi járásban egyébként az elmúlt héten jelentősen megugrott az új fertőzöttek száma, országos szinten a 14-napos incidencia szint (átlagos új fertőzöttszám 100 ezer lakosra) a harmadik legrosszabb volt pénteken.

 

Dunaszerdahelyen és környékén nagy felháborodást okozott a tiszti főorvos azon rendelete, amelyben módosította azoknak a társadalmi csoportoknak a listáját, akik kivételt élveznek a tesztelés alól. Az új rendelet szerint csak a 10 év alatti gyermekeknek nem kötelező a tesztelés. Néhányan emiatt azokra a polgármesterekre neheztelnek, akiknek e téren egyáltalán nem érintettek, mindössze a változásról értesítették a polgárokat.

 

Ma többnyire mindenhol ügyesen megy a tesztelés a Dunaszerdahelyi járásban. Kevés a várakozási időt. Ez az időpontra való regisztrálási lehetőségnek is köszönhető. Továbbá annak is, hogy néhány vállalat alkalmazottai számára biztosította a tesztelést.

 

Az Érsekújvári járásban található Kürtön élő közvetítésen követhető figyelemmel a tesztelésre várakozók létszáma. A Dunaszerdahelyi járásban ugyanez Csallóközcsütörtök községben is működik.

 

Nagypaka községben 14:00 óráig 272 embert teszteltek le, és minden letesztelt személynek negatív lett a teszteredménye.

 

Fotó: Nagypaka FB-oldala

 

Nagymegyeren hét mintavételi ponton végzik a tesztelést, a legfrissebb adatok szerint így áll a helyzet:

 

Forrás: Facebook

 

Zsigárd községben zökkenőmentesen zajlik a tesztelés. A tesztelésen részt vevők nagyon elégedettek a segédkezőkkel, akik kedvesek és segítőkészek. Jelenleg nincs várakozási idő.

 

Fotó: Zsigárd község FB-oldala
Fotó: Zsigárd község FB-oldala

 

Bajta községben 19.00 óráig tesztelnek. Nincs várakozási idő. Az emberek nagyon elégedettek a tesztelés problémamentességével.

 

Kassán szombaton és vasárnap 77  mintavételi helyszínen végzik a tesztelést, a városban több mint 100 tesztcsapat dolgozik. A helyszíneket a korona.kosice.sk honlapon tekinthető meg.

 

Nyitrán a rendkívül súlyos járványhelyztre való tekintettel már harmadik hete tesztelik a lakosságot. Az eheti adatok szerint jelentősen csökkent a pozitív tesztek aránya (0,72 százalékra a két héttel ezelőtti 2,79 százalékról).

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!