Nyitókép: FotoN/Andrej Bán

 

A gazdáknak igazuk volt. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) megerősítette azt a gyanút, miszerint az SNS és a Smer politikusai úgy loptak, mint a szarkák. Juraj Šeliga, a Za ľudí képviselője szerint most az a feladatuk, hogy a földmaffia összes csápját elvágják és felkutassák, illetve rájöjjenek arra, hogy ki mindenkihez jutott a lopott pénzből.

 

 „Emlékeznek, hogy az előző kormány idején miként tüntettek a gazdák a korrupció és a klientelizmus ellen az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) előtt? Emlékeznek arra, hogy milyen kétségbeesve tüntettek Pozsonyban és blokkolták le a városközpont utcáit? Emlékeznek, hogy a smeresek és az SNS-esek hogy kriminalizálták, alázták meg és nevették ki őket? Nos, ezekben a napokban megmutatkozott, hogy a tüntető gazdáknak igazuk volt“

 

– írta Juraj Šeliga.

 hirdetes_810x300  

 

 

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) nyomozói tavaly három olyan ellenőrzést végeztek el, amelyek a gazdáknak szánt dotációk szétosztására irányult. Az első ellenőrzés során nem találtak semmilyen problémát, viszont a másik két ellenőrzés során megerősítették, hogy az a rendszer, amiben az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) működik, korrupciós feltételeket alakít ki. Az OLAF nyomozói több mint egymillió eurós agrodotációs csalásokat lepleztek le.

 

Az „Állattenyésztő” (Dobytkár) rendőri akció, vagyis az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) egykori vezetőségének és a földművelésügyi tárca néhány alkalmazottjának letartóztatása volt az első lépés. Az OLAF és az Állami Számvevőszék vizsgálatából egyértelműen kiderült, hogy jelentős rendszerváltozásokat kell véghezvinni. A dotációk szétosztási folyamatát világos folyamatok szerint kell irányítani, transzparensen, többfokozatos ellenőrzéssel.

 

Šeliga szerint további hibákat nem lehet megengedni.

 

„Ezután részletesen fogjuk figyelni, hogy a földművelésügyi minisztérium és a PPA, hogy fogja megváltoztatni a rendszert és felállítani az új folyamatokat, továbbá azt is figyelemmel fogjuk kísérni, hogy a PPA új igazgatójának kiválasztása ranszparens módon történjen“.

 

Körkép.sk/Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.