Nyitókép: TASR/Jaroslav Novák

 

Szombattól (január 23.) a gargalizálós PCR-tesztre is lehet jelentkezni. Ez az újfajta módszer az orrgaratból vett minta vizsgálatának alternatívája. Az Alpha medical tájékoztatása szerint a gargalizálós teszt rendkívül pontos.

 

„Nagyon fontos számunkra, hogy a mintavétel kényelmes legyen, de akkreditált laboratóriumként az eredmények pontosságát is garantálnunk kell, ezért a gargalizálós tesztet alapos ellenőrzés után vettük fel a kínálatba. A gargalizálós teszt ellenőrzésekor azt vizsgáltuk, hogy megfelel-e a PCR-tesztek szigorú paramétereinek”

 

– mondta Peter Lednický, az Alpha medical vezérigazgatója, aki azt is hozzátette, a tesztet már kipróbálták a laboratórium alkalmazottain.

 hirdetes_400x285  

 

Az érdeklődők a lab.online weboldalon jelentkezhetnek a gargalizálós tesztelésre, amit az Alpha medical fokozatosan az összes mintavételi pontján elérhetővé fog tenni.

 

A vizsgált személy a tesztelés során fiziológiás sóoldatot, szívószálat és egy kémcsövet kap. Gargalizálás előtt fel kell köhögni, és ki kell fújni az orrot. A kémcső kupakját le kell törni, a folyadékot a szájba kell önteni, majd legalább 30 másodpercen keresztül gargalizálni kell. A művelet végén a kémcsövet le kell adni az egészségügyi dolgozónak.

 

Az eredményről szlovák és angol nyelven is küldenek értesítést. A teszt ára 59 euró. A gargalizálós teszt előtt legalább két órával nem szabad enni, inni, gargalizálni, rágógumizni, kiöblíteni a szájat, fogat mosni, orrsprayt vagy orrcseppet használni. Az eredményre nagyjából annyit kell várni, mint a PCR-teszt eredményére.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!