Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

A Hospodárske Noviny közlése szerint ezen a héten a Pfizer csak az állam által megrendelt mennyiség kétharmadát tudja leszállítani, február első két hetében pedig az akkorra várt mennyiség 89 százaléka érkezik meg – mintegy 46 ezer adag. A hiányt a Pfizer leghamarabb a jövő hónap második felében lesz képes pótolni.

 

Az amerikai-német Pfizer/BioNTech konzorcium által kifejlesztett vakcina szállítása a belga Puurs-i gyógyszergyár bővítése miatt akadozik. A dolog nem most kezdődött, de a legfrissebb információk szerint január 18. és február 15. között a konzorcium a tervezettnél kevesebb oltóanyagot lesz csak képes leszállítani Európának.

 

A Puurs-i üzemet az évi 1,3 milliárd adagos kapacitásról 2 milliárd adagosra növelik – legalábbis, ha minden jól megy.

 

 hirdetes_810x300  

A február 15. utáni hetekben annyival több vakcina érkezik majd Szlovákiába, hogy néhány lépésben kompenzálja a most tapasztalt késedelmet. Február harmadik hetében például 54 990 vakcina érkezik az országba, ami az eredeti rendelésnél 6,4 százalékkal nagyobb. A rá következő héten 8,3 százalékkal lesz nagyobb a szállítmány a tervezettnél.

 

Nem a Pfizer az egyetlen, amelynek gondjai vannak a megrendelések teljesítésével. A minap a brit AstraZeneca jelentette be, hogy a korábban jelzettnél kevesebb vakcinát lesznek képesek leszállítani Európának, állítólag az új koronavírus-mutációkkal függ össze a dolog. Szlovákia összesen 3,6 millió adag AstraZeneca vakcinát rendelt meg. Az mRNS technológián alapuló Moderna és Pfizer oltóanyagokból (ezeket az EU már engedélyezte) Szlovákia 7,5 millió adagot szerződött le.

 

Brüsszel fel van háborodva mind a Pfizer, mind az AstraZeneca bejelentése miatt, pedig ez utóbbi esetében épp az EU halogatja az engedélyezést. Az AstraZeneca vakcinája január végén kaphatja meg a zöld jelzést az Európai Gyógyszerügynökségtől.

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!