Nyitókép: Körkép.sk

 

Igor Matovič kormányfő és Marek Krajčí egészségügyi miniszter ma ismertette az elmúlt héten lezajlott országos antigéntesztelés első eredményeit.

 

Az adatok az elmúlt 7 nap napra vonatkoznak. Az ország egyes mintavételi helyein január január 18-25. között összesen 2,588 millió lakost teszteltek le. A mintavételi pontokon összesen 30 577 vírusfertőzött személyt találtak.

 

A pozitivitási ráta országosan 1,18 százalék.

 hirdetes_810x300  

 

A legorsszabb járás: Nagytapolcsányi, Lévai, Galgóci.

Legjobb eredményt produkáló járás: Nagykürtösi.

 

 

Matovič: Szent háborút hirdettek a koronavírus-szűrés ellen

 

Matovič nem ért egyet azzal, hogy egy adatelemző egy pozsonyi asztal mellől meg tudja állapítani, hogy az ország mely régióiban vannak gócpontok. A kormányfő kritikával illette az Adatok pátosz nélkül (Dáta bez pátosu) szakmai platform elemzőit, akik két héttel ezelőtt az asztal mellől azt mondták, elemzésekkel is meg lehet határozni azt, hogy mely járásokat kell karanténba helyezni.

 

Matovič elmondása szerint az Adatok pátosz nélkül által meghatározott legrosszabb helyzetű 18 járás között például a Nagytapolcsányi járás nem is szerepel, ami az országos szűrés eredményei alapján a legrosszabb járások közé került. A kormányfő szerint Az adatok pátosz nélkül elemzői a Komáromi, Rőcei és a Simonyi járás esetében is tévedtek. Megjegyzendő, hogy az Adatok pátosz nélkül elemzője, Ivan Bošňák az SaS-es Marián Viskpuič képviselői asszisztense.

 

A 36 rosszabb (lila) és 37 jobb (világoskék) eredményt produkáló járás. Forrás: Kormányhivatal

 

Matovič kijelentette, sajnálja, hogy feleslegesen húzták az időt. Mind mondta, két héten keresztül szent háborút hirdettek az országos koronavírus-szűrés ellen, mert az elemzők úgy vélték, hogy az íróasztal mellől meg tudják állapítani az ország gócpontjait.

 

„Kedves adatelemzők, több eszet és kevesebb politikát”

 

– üzente a kormányfő, aki úgy véli, az országos szűrésnek igenis van értelme.

 

 

Elmondása szerint azt a 36 járást fogják tesztelni, amelyek a legrosszabb eredményt érték el. Hozzátette: most az emberek életéről és egészségéről van szó, ezért a politikát félre kell tenni. Egyúttal a jobb eredményt elérő járásoknak is azt üzente, hogy folytassák a tesztelést. Mint mondta, ha a jobb helyzetben lévő járások településeinek polgármesterei közé tartozna ismét megszervezné a tesztelést.

 

Krajčí: Vagy folyamatosan kemény lockdownban leszünk, vagy tesztelni fogunk

 

Marek Krajčí egészségügyi miniszter abban bízik, hogy rengeteg fertőzött személyt sikerült kiszűrniük az országos szkírning során. Állítása szerint ha Szlovákia február 8-án át szeretne térni a COVID-automatára és enyhítést szeretne, akkor az embereket gyakrabban fog kelleni letesztelni.

 

A miniszter szerint két lehetőség van: vagy folyamatosan kemény lockdownban leszünk, vagy tesztelni fogunk.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.