Nyitókép: Braňo Bibel/SITA

 

A szakértői konzíliumnak át kellene értékelnie a COVID-automatát, ami az eredeti tervek szerint február 8-tól lépne érvénybe – jelentette ki kedden Igor Matovič kormányfő azzal, hogy szerinte korai még az automata bekapcsolása.

 

Matovič attól tart, hogy ha most enyhíteni fognak az óvintézkedéseken, akkor a brit vírusmutáció miatt a járványügyi helyzet kicsúszhat az ellenőrzésük alól. Szerinte a jelenlegi helyzetben a lockdown és gyakori tömeges tesztelés kombinációjában lakozik a megoldás.

 

 hirdetes_400x285  

A kormányfő szerint a COVID-automatát akkor állították be, amikor még nem számoltak az új vírustörzs megjelenésével. Egyúttal azt is hozzátette, illúzió azt gondolni, hogy a vakcina megment minket a COVID-19 betegségtől.

 

„Ilyen vakcinaellátás mellett szeptemberig eltarthat, mire nagy nehezen Szlovákia lakosságának 60%-a be lesz oltva. Az agresszív brit mutációval szemben ez nem lesz elég, mi pedig nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy oltassák be magukat”

 

– konstatálta Matovič.

 

Állítása szerint eljött az ideje annak, hogy a kormány, a szakemberek, a koalíciós és az ellenzéki pártok leüljenek egy asztalhoz és megegyezzenek a folytatásról.

 

Marek Krajčí egészségügyi miniszter szerint, ha február 8-tól bekapcsol a COVID-automata és enyhíteni fognak az óvintézkedéseken, akkor az csak azzal a feltétellel valósulhat meg, ha az embereket hétnaponta le fogják tesztelni.

 

„Ha valakinek ezzel gondja lesz, akkor továbbra is fekete régió marad nagyon szigorú lockdownnal és korlátozásokkal”

 

– konstatálta.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!