Nyitókép: TASR

 

Az országos koronavírus-szűrés után szerdától (január 27.) új szabályok lépnek életbe. A Denník N alapján kérdés-felelet formájában összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

 

Ahhoz, hogy el tudjak menni munkába, szükségem lesz negatív tesztre?

 

 hirdetes_810x300  

Igen, legalábbis január 27-től február 3-ig biztosan. Abban a 37 járásban, ahol rosszabb a helyzet, február 7-ig szükség lesz a negatív tesztre. Az alkalmazottaktól a munkaadó is kérheti a negatív teszteredményt.

 

Már hónapok óta otthonról dolgozom, szükségem van tesztre?

 

Amennyiben a továbbiakban is otthonról fog dolgozni és néha elmegy bevásárolni, akkor nem lesz szüksége negatív tesztre. Amennyiben a bankba vagy a természetbe szeretne kimenni, már szüksége lesz a negatív teszteredményre.

 

Január 18. óta betegállományban vagyok hörgőgyulladással és január 28-an térek vissza munkába. Szükségem lesz tesztre?

 

Nem. A tesztelés alóli kivétel egyik oka a betegállomány. Amennyiben az általános orvos, a specialista vagy a pediáter az országos tesztelés ideje alatt (jan. 18-tól 26-ig) írta ki betegállományba, nem lesz szüksége vírustesztre.

 

Mivel kell igazolnom azt, hogy átestem a covidon?

 

A 2020. november 2-a és 2021. január 17-e között készült pozitív teszteredménnyel (ez lehet SMS, vagy a tesztelés után kapott tanúsítvány). A tiszti főorvos módosított rendelkezése szerint nem kell extra igazolás a körzeti orvostól.

 

Szükségem lesz tesztre, ha el akarok menni a postára vagy a bankba?

 

Igen, sőt az csomagátvevő helyeken is negatív tesztet kell felmutatni.

 

Ha a jobb besorolású járások közé fogunk tartozni akkor meglátogathatom a családomat?

 

Nem. A találkozásra vonatkozó szabályok a tesztelés után sem enyhülnek.

 

Teszt nélkül kimehetek a természetbe?

 

Nem. Ha ki szeretne menni a természetbe, akkor szüksége lesz negatív tesztre, beleértve az individuális sportot is a járáson belül. Kivételt a 15 év alatti gyerekek és a 65 év felettiek képeznek.

 

A kutyával az erdő szélére szoktunk kijárni futni, ebben az esetben is szükségem van tesztre?

 

Amennyiben az erdő több mint egy kilométerre van a lakhelyétől, akkor igen. A kutyával vagy a macskával kimehetünk ugyan teszt nélkül is, de csak a lakhelyünktől legfeljebb egy kilométeres távolságba.

 

Ha nem győztem a tesztelést, akkor január 27-én is elmehetek?

 

Igen. A tesztelésre vezető út kivételt képez a korlátozások alól. A január 27-én készült negatív teszt a következő héten is érvényes lesz, amennyiben a járás, ahol él, a rosszabb eredményű járások közé fog tartozni.

 

A mobil mintavételi helyről csak SMS-t kaptam a negatív eredményről. Elég, ha ezt mutatom meg?

 

Igen. Minden SMS egyedi COVID-19-passt tartalmaz, vagyis olyan számot, aminek csak egy tulajdonosa van. Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja újonnan a negatív teszteredmény mellett a keresztnevet, vezetéknevet és a címzett születési évét is feltüntetni. Az SMS-hez hasonlóan az e-mail is elég lesz.

 

Nyugdíjasok

 

Elmehetek a postára a nyugdíjamért?

 

Igen, teszt nélkül is elmehet. A nyugdíjasok postára menetele ugyan nem szerepel a kivételek között, de az alapvető szükségletek bebiztosításának számít, ezért a nyugdíjasok teszt nélkül is elmehetnek a postára.

 

Nyugdíjasként elmehetek a postára befizetni a csekkjeimet?

 

Minden bizonnyal igen. A csekkek befizetése a nyugdíj átvételéhez hasonlóan az alapvető szükségletek közé tartozik, így ehhez sem kell negatív teszt.

 

65 év feletti vagyok, elmehetek a postára kivenni a levelemet úgy, hogy nem voltam tesztelésen?

 

Annak ellenére, hogy a tiszti főorvos rendelete szerint a 65 év felettiek negatív teszt nélkül is beléphetnek a posta épületébe, a levél átvétele már nem tartozik az alapvető életszükségletek közé.

 

A tolószékes édesanyámról gondoskodok. Szüksége van tesztre, ha szeretnék vele kimenni a friss levegőre?

 

Nem. A kerekes székesek nemcsak az otthonuktól egy kilométerre mehetnek el teszt nélkül, hanem a természetbe is, hosszabb kirándulásra.

 

70 éves vagyok és le szeretnék menni a közeli parkba, lehetséges?

 

Igen, 65 év felett a természetbe, parkba, erdőbe való kimenéshez nem kell negatív teszt.

 

A másik háztartásban élő édesanyámról gondoskodom, elmehetek utána?

 

Igen, ha olyasvalakiről gondoskodunk, aki rá van szorulva a segítségünkre, akkor a hozzá vezető út során nem kell negatív teszttel rendelkeznünk.

 

Gyerekek

 

Van egy 10 éves lányom, el kell mennem vele tesztre?

 

Amennyiben csak a természetbe szeretne kimenni vele, akkor nem. A természetjárásra vonatkozó korlátozás a 15 év alatti gyerekekre nem vonatkozik. Ha el kellene magával vinnie a gyereket a hivatalba vagy a postára, akkor kérdéses, hogy mi a teendő, ugyanis a gyerekek 10 éves korig beléphetnek a telephelyekre, de a telephelyre vezető út alól nincs kivételük.

 

A volt férjemmel van egy közös gyermekünk és általában szombatonként találkoznak. Meglátogathatja a volt férjem a gyereket, és a gyerek is elmehet hozzá?

 

Igen, ezekhez az utazásokhoz nincs szükség negatív tesztre. A volt férje teszt nélkül is eljöhet a gyerekért, a gyerek pedig teszt nélkül elmehet az apjához. Amennyiben a gyereket el kell vinnie az apjához, akkor azt teszt nélkül is megtehetni.

 

Szükségem van negatív tesztre, ha a lakótelepen szeretnék kocsikázni a gyermekemmel?

 

Nem. Abban az esetben, ha a gyerek még nem töltöttbe be a három évet, akkor a lakhelyétől egy kilométerig negatív teszt nélkül is kocsikázhat.

 

Szolgáltatások és telephelyek

 

Megérkezett a csomagom az üzletbe, elmehetek érte?

 

Igen, de csak negatív teszttel.

 

Teszt nélkül is elmehetek orvoshoz? 

 

Igen. Amennyiben halaszthatatlan egészségügyi ellátásra van szüksége, vagy szűrővizsgálatra esetreg tervezett orvosi látogatásra kell mennie, nincs szüksége negatív tesztre. A kivétel a kísérő személyre is vonatkozik.

 

Ki kell vennem a gyógyszeremet. Negatív teszt nélkül is megtehetem?

 

Igen, a gyógyszertárba nem kell negatív teszt.

 

Meghalt a nagymamám, a temetése előtt el kell mennem tesztre?

 

Nem, a közeli hozzátartozó temetésére, esküvőjére és keresztelőjére nem kell negatív teszt, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a temetésen és az esküvői szertartáson is maximum csak hat személy vehet részt.

 

Január 29-én, pénteken állásinterjúm van, elmehetek?

 

Igen, az állásinterjún való részvétel újonnan a kivételek közé tartozik, de ehhez negatív teszt szükséges. Az állásinterjúhoz hasonlóan a kiválasztási és felvételi eljárás vagy szerződés aláírása miatt szintén elhagyhatjuk az otthonunkat. A negatív tesztről azonban ne feledkezzünk meg.

 

Február 7-ig elmehetek fodrászhoz vagy kozmetikushoz?

 

Nem.

 

Január 27-től változnak a kijárási tilalom szabályai, mutatjuk hol van szükség negatív tesztre, és hol hagyható el

 

Denník N/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.