Nyitókép forrása: abcnews.com

 

Bár a gyártók és kormányok is igyekeztek kisebbíteni a koronavírus mutációk vakcinákra gyakorolt hatását, hétfőn óvatos beismerővallomásra került sor. A Moderna és BioNTech is jelezte, hogy módosításokat fognak eszközölni a vakcináikon, mert bár megfelelő védelmet biztosítanak, az egyik új vírustörzs képes kijátszani őket.

 

Az elmúlt hetekben több koronavírus-mutáció is elkezdett terjedni a világban. Az egyik legtöbbet emlegetett a brit Kent-mutáció, amely jóval fertőzőképesebb, mint az elődje, de úgy tűnik, hogy a vakcinák hatékonyságában nem okozott kárt. A dél-afrikai mutációval már más a helyzet.

 

Az eddigi kutatások szerint a dél-afrikai vírustörzs kórokozói valamivel hatékonyabban tudják kijátszani a beoltott személy immunrendszerét. A gyártók azonban nem csupán a most megjelent variánsok miatt ragadnak ismét mikroszkópot: a tapasztalat azt mutatja, hogy a koronavírus sokkal gyorsabban képe mutálódni, mint azt korábban hitték.

 

 hirdetes_400x285  

Egyelőre mindkét vakcinagyártó elővigyázatossági lépésként tálalja az oltóanyagok átdolgozását. A Moderna azonban már hozzá is látott az oltóanyag átdolgozásához.

 

Új veszélyek a láthatáron

 

A csökkent hatékonyság a gyakorlatban nem a vírus hatásainak eldurvulását jelenti, sokkal inkább azt, hogy több embert kell beoltani a járvány kialakulásának elkerülése érdekében. Vagyis az 50-60 százalékos oltottsági szintnél nagyobbra lenne szükség a kívánt közösségi védelem elérése érdekében.

 

Lehetetlen elkerülni a különböző mutációk megjelenését. A koronavírus világszerte eddig 100 millió embert fertőzött meg, és minét több emberrel találkozók a kór, annál többször mutálódik a kórokozó.

 

Most nem csak a dél-afrikai törzs nyugtalanítja a tudományos közösséget. Sok mutációt tartalmaz a teljesen függetlenül kifejlődő brazil mutáció is, amely bizonyos fokú rezisztenciát mutat a Moderna és Pfizer vakcinákkal beoltott emberek immunrendszerével szemben. Legalábbis, az előzetes kutatások erre utalnak.

 

Mi lesz a már eladott vakcinákkal?

 

A Moderna  szerint szükség esetén a módosított vakcinát egy év múlva emlékezető oltás formájában ismét beadják a lakosságnak. Ehhez azonban még antigén-vizsgálatokra van szükség.

 

A klinikai teszteket nem számolva a Moderna egyébként 42 nap alatt készítette el saját vakcináját, a cég úgy véli, hogy a módosításhoz még ennyi időre sem lesz szüksége. Az új, ellenállóbb variánsok azonban nem változtatnak a rövid távú célokon: minél több embert beoltani, hogy minél többen legyenek védettek a koronavírus legtöbb változatától.

 

Hosszú távon a vakcinafejlesztés olyan lesz, mint az influenza esetében: évről évre megújítják, a kórokozó mutációjához igazítják az oltóanyagot. Ez viszont azt is jelenti, hogy több vakcinázási hullám áll előttünk, mint eddig gondoltuk.

 

Fontos lenne azonban tudni, hogy pontosan mi várható az új variánsok fényében. Szlovákia eddig 11 ezer Moderna-vakcinát kapott, de 1,6 millió adagra szerződött le. A lakosság beoltása leghamarabb őszre fejeződhet be, nagyjából erre az időszakra tehető a most ismert mutációkra szabott új vakcina kifejlesztésének befejezése is. A kérdés, hogy menet közben fogják-e kicserélni az adagokat a módosítottakra, vagy emlékeztető oltásra lesz szükség, országos vakcinázás kertében.

 

Körkép.sk, Nytimes.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!