Frissítve: 18.18

 

7 munkanap és két hétvége adatai alapján az ország antigétesztelésének eredménye a következő:

 

2 949 012 tesztelt  személy

36 547 vírusfertőzött

1,24 százalék pozitivitási ráta.

 

Novemberben 1,02 százalék volt a pozitivitási ráta, a helyzet tehát azóta rosszabbodott.

 hirdetes_300x300  

 

 

Kép: Kormányhivatal

 

A részvételi aráány legutóbb 3,6 millió volt. Ehhez képest most kevesebben jöttek el, ugyanakkor jóval többen, mint azt várták. A várható létszámot az aktív munkába járókhoz mérték, akikből mintegy 1,5 millió van. Ehhez képest kétszer ennyien voltak kiváncsiak egészségi állapotukra.

 

A 37 rosszabb eredményt produkáló járás, ahol a hétvégén újabb tesztelés lesz, nagyban fedi a tegnapi listát. A különbség négy járást érint.

 

Pozsony és Késmárk kiesett a legroszabbak közül, helyükre Zólyom és Alsókubín került. Íme, a jelenlegi állapot. A narancsságra színnel jelölt járásokban újabb forduló lesz, a magas esetszám miatt.

 

Kép: Kormányhivatal

1,01 százalék határ, ami felett az egyes járásokban most hétvégén újabb tesztelésre kerül sor.

 

Érdekesség, hogy Nyitra, az eddigi legrosszabb járás feljavult Pozsony szintjére. Így Nyitrán és Pozsonyban sem lesz már második kör. Az eredményekről Igor Matovič kormányfő tájékoztatott.

 

Marek Krajčí egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kórházi kezelésre szoruló betegek száma továbbra is magas, így a lockdown megalapozott

 

Iskolanyitás egyelőre kérdéses

 

A Covid-automata bekapcsolására vonatkozó intézkedések, köztük a lehetséges iskolanyitás is, a holnapi szakértői egyeztetést követően válnak ismertté. Krajči egyelőre nem akart spekulációkba bocsátkozni az iskolák lehetséges megnyitásával kapcsolatban. Annyit mondott, hogy a számok alapján a helyzet továbbra is súlyos, és a járványgörbe továbbra sem tört meg a kórházi betegek számát illetően.

 

„Kérdés, hogy február elsején megnyitunk-e egyáltalán bizonyos évfolyamokat”

 

– válaszolt a miniszter újságírói kérdésre.

 

 

Vakcinázás

 

Ma 10 ezer oltási időpont telt meg. Folyamatosan új és új időpontok válnak elérhetővé a lakosság számára.

 

Miért van ennyi beteg a kórházakban?

 

„Nem mindenki megy el tesztre, Sokan tesztelés nélkül fekszik ki a betegséget, otthon kezelik magukat. Időközben megfertőznek másokat, akik kórházban végzik”

 

– ez lehet a magyarázata Krajči szerint, hogy bár emerek tízezreit vonják ki az országos antigéntesztelésekkel a rendszerből, a kórházi betegek száma nem csökken. Várható azonban, mint mondta, hogy két hét magasságában ez a mutató is javulni fog (lockdown betartása esetén.)

 

Zárt térben hordjunk respirátoros FFP2 szájmaszkot

 

Krajči miniszter ajánlása értelmében jobb, ha tömegközlekedés során nem telefonálunk, és zárt térben biztonságosabb, ha a sima szájmaszk helyett FFP2 szájmaszkot hordunk.

 

Könnyítés csak tesztelés mellett

 

Ha nyitni szeretnénk, a helyzet automatikusan rosszabbodni fog, és gyorsan visszakerülnénk a fekete zónába. Így ha könnyíteni is fogunk, az biztosan bizonyos mértékű és szintű teszteléssel fog együtt járni

 

– nyilatkozta Krajči.

 

Pozsony mégis tesztelni fog?

 

A tesztelésekkel kapcsolatban Igor Matovič kormányfő elárulta, hogy akad olyan megyei jogú város, amely annak ellenére, hogy nem köteles tesztelni, mégis tesztelni fog, mert felelősséget érez a lakosság iránt. A Körkép.sk információi szerint ez a város Pozsony lehet.

 

A Dunaszerdahelyi járás országos első

 

2500 pozitív ember egyetlen járásban. 3,31 százalék poztivitási ráta. Dunaszerdahely országos első. Bővebben ITT.

 

A Dunaszerdahelyi járás az országos első – A Csallóközben a legrosszabb a járványhelyet (Prezentáció)

 

Frissítjük.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.