Nyitókép forrása: youtube/reprofotó

 

Mégsem nyílnak meg az iskolák február elejével, ahogy azt két héttel ezelőtt Marek Krajčí egészségügyi miniszter jósolta – derült ki Krajčí és Branislav Gröhling oktatási miniszter csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján.

 

Az egészségügyi miniszter szerint a helyzet nem javult eleget, a halálozások száma továbbra is magas, és ilyen számok mellett „bármilyen enyhítés felelőtlenség lenne”. Krajčí elmondása szerint a járványhelyzet továbbra is kritikus, bár kis mértékben javult, a járványügyi bizottság pedig nem javasolja az iskolák február 1-jével történő megnyitását, helyette azt az ajánlást fogalmazta meg, hogy minden jelenleg érvényben lévő korlátozást tartson fenn a kormány. 

 

Gröhling elmondta, hogy az óvodák és az iskolai napközik továbbra is csak a kritikus infrastruktúrákban dolgozó személyeknek, és az otthonról dolgozni nem tudó szülők gyerekeinek lesz elérhető.

 

 hirdetes_300x300  

Az oktatási tárcavezető reményét fejezte ki, hogy február 8-ra a helyzet megengedi, hogy legalább az alapiskolák alsó tagozatai és az óvodások visszatérhessenek az oktatási intézményekbe.

 

Egyelőre úgy néz ki, hogy a tavaszi szünet a megszokott időszakban valósul meg.

 

Az Oktatási Minisztérium kedden akar közzé tenni egy útmutatót az iskolák újranyitásával kapcsolatban, ami elvileg tartalmazni fog információkat az iskolákban szükséges tesztelésekről is.

 

Krajčí az iskolák megnyitásának elhalasztása kapcsán megjegyezte, hogy a lockdown önmagában nincs kellő hatással a járványra, nem csökken például a kórházban ápoltak száma. Ennek hátterében a brit mutáció terjedése is sejthető, amely a fiatalabb korosztályok és a gyerekek között is képes agresszíven terjedni.

 

Újságírói kérdésre Krajčí elutasította azt a feltételezést, miszerint az iskolák megnyitásának elhalasztása politikai döntés lett volna, Gröhlinggel egyetértett abban, hogy a helyzet súlyosságára való tekintettel a „politikai hangadók” háttérbe szorultak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.