Nyitókép forrása: dennikn.sk/A képen balra Michal Suchoba, jobbra Jozef Brhel

 

Szlovákia történetének eddigi legnagyobb, információs technológiával összefüggő NAKA-akciója zajlott péntek reggel. A Vámszedőnek keresztelt rendőrségi razzia egyik gyanúsítottja ismét egy oligarcha, a Smer mecénásainak listáján is szereplő Jozef Brhel. Az IT-szektor már régóta a visszaélések melegágya, irdatlan mennyiségű összegek folytak el minden érzékelhető hozadék nélkül.

 

A rendőrség letartóztatta František Imreczét, a Pénzügyőrség ekkori vezetőjét, valamint a Pénzügyi Főigazgatóság IT-részlegének vezetőjét, Milan Gregát. Az Aktuality.sk közlése szerint ez utóbbi korábban a Brhel érdekeltségébe tartozó Corinex vállalatnál dolgozott.

 

A gyanúsítottak között ott van Michal Suchoba vállalkozó is, akit azonban nem tudtak őrizetbe venni, mert külföldön tartózkodik – a JOJ televízió értesülései szerint az Egyesült Arab Emirátusokban. Brhel sem tartózkodik Szlovákiában. Suchoba cégei több milliót érő szerződéseket kötöttek az adóhivatalokat is irányít Pénzügyi Főigazgatósággal – ezeket a szerződéseket Imrecze igazgatósága alatt titkosították. Annak ellenére, hogy a törvény szerint az ilyen tételek nem tartoznak a titkosítható adatok közé – rendszerint titkos adatnak csak a katonai bizalmas információk minősülnek. Imrecze viszont tartotta magát ahhoz a meséhez, hogy nem követett el törvénysértést – ezzel le is tudta saját felelősségét a közpénzek elherdálásának kérdésében.

 

 hirdetes_810x300  

A rendőrség letartóztatott egy kevésbé ismert, de annál érdekesebb hátterű személyt is, bizonyos Jana Rovčaninovát, aki Suchoba Alexis nevű cégének ügyvezetője. Ezzel a céggel kötött az adóhatóság titkosított szerződéseket, összesen mintegy 22 millió euró értékben.

 

Régi trükk, nagy pénzek

 

A törvény szerint az hatóságoknak közzé kell tennie a szerződéseket a nyilvánosság számára is elérhető helyeken. A korrupt hivatalnokok ezt rendszerint úgy játsszák ki, hogy a szerződésben szereplő kifizetendő összegeket később csatolmányokkal növelik meg, amelyeket viszont már nem hoznak nyilvánosságra.

 

Az Allexisszel esetében vagy vitatható módon titkosították a szerződéseket, vagy a néhány ezer euróra kiírt szerződés összegét csatolmányokkal több milliósra növelték meg. Ezután, ha a sajtó meg is neszelte a visszaéléseket, az illetékesek évekig meg nem valósuló vagy le nem záruló vizsgálatokat indítottak, ahogy tette azt annak idején Peter Kažimír, volt smeres pénzügyminiszter (ma a Szlovák Nemzeti Bank elnöke) is.

 

A Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) is eljárást kezdeményezett a vitatott szerződések kapcsán, Imrecze alkalmazottai azonban arra hivatkozva, hogy mindenfajta IT-rendszerről szóló információ „kritikus állambiztonsági adat”, akadályozták a vizsgálatot. Végül az ÚVO négy évvel később (!) megállapította, hogy a Pénzügyi Főigazgatóság törvényt sértett.

 

A sajtó akkor már kiszúrta, hogy Suchoba és Imrecze közeli ismeretségben vannak, annak ellenére, hogy Imrecze igyekezett elbagatellizálni az értesüléseket.

 

Egymilliárdot költött az állam informatizációra, de csak az működik, ahol pénzt hajthat be

 

Brhel érdekeltségei

 

Az egyik érdekeltségébe tartozó cég még 2004-ben szerződött le egy néhány ezer euróról szóló ügyletről, amit azonban később a már említett módszerrel több mint 20 millióra növeltek. Az ÚVO megállapította törvénysértést, majd félmillió euróra büntette az adóhatóságot. (Hogy szemléletesebben fogalmazzunk: az adófizetők pénzének elherdálását bírság kirovásával büntették, amit megint az adófizetők pénzéből fizettek ki.)

 

Az ominózus szerződés a Pénzügyi Főigazgatóság és a Beset nevű vállalat között köttetett, de a kulcsbeszállító a Sevitech volt, ami korábban Jozef Brhel portfóliójába tartozott. Az egészet annyira pofátlanul valósították meg, hogy amikor a sajtó érdeklődni kezdett a szerződés után, az illetékesek még azt sem tudták megmondani, hogy pontosan mit vásároltak meg abból a húszmillió euróból. Később – a szerződés lejárta után – pedig hirtelen már képesek voltak a nem körülírt munkát „házon belül”, saját kapacitásból elvégezni.

 

A minisztériumok mesterségesen tartják érvényben a régi, előnytelen IT-szerződéseket

 

Korrupció, vesztegetés, közbeszerzési csalás, pánikoló Fico

 

Ez lenne tehát a szlovák sajtó által felvázolt háttértörténet. Míg Imreczét korrupcióval és közbeszerzési csalással vádolják, addig Brhelt és Szuchobát vesztegetéssel gyanúsítják. Kattant a bilincs egyébkén Brhel fivérén, Peteren is, akit a hatóságok a bűnszervezet vezetőjének tartanak.

 

Ég a talaj a smeres politikusok alatt is. Robert Fico elképesztő gyorsasággal reagált a NAKA akciójára. A Smer már számtalanszor bizonyította, hogy az oligarchák érdekében bármilyen politikai támadást felvállal, most sem történt másként.

 

Robert Fico pénteken videóbejegyzésben reagált a Vámszedő akcióra, azt állítva, hogy Igor Matovič kormányfő csak ezzel akarja elterelni a figyelmet arról, hogy képtelen megbirkózni a járvánnyal, majd burkoltan megfenyegette a mostani letartóztatásokban szerepet vállaló rendőrtiszteket, hogy egy baloldali kormányváltás esetén bizony elő fogják venni azokat, akik ma végezni merték a munkájukat.

 

Fico szerint ezeket az „eseményeket” (a letartóztatásokat) a jövőben alaposan ki kell vizsgálni, és felelősségre kell vonni azokat, akik visszaéltek hatáskörükkel. (Ismerve a Smer gyakorlatát, nyilván ennek megállapítását egy megfelelő irányba elfogult személyre bíznák).

 

Ami Brhelt illeti, hivatalos közleményében a vállalkozó-oligarcha elutasítja a személye ellen felmerült vádakat, azzal védekezik, hogy azokat olyan személyek vallomásaira alapozták, akik más bűncselekmények miatt felelnek a törvény előtt. Azt is közölte, hogy bár jelenleg külföldön tartózkodik, felszólításra, ha kell, visszatér Szlovákiába.

 

Brhel nevét Juraj Širokýval együtt emlegették a Gorilla-leiratban, mint a Smer „részvényeseit”. Ma az oligarchát a Smerrel és a Hlasszal is kapcsolatba hozza a sajtó.

 

Nézhetetlen kampányvideók megtekintésére szólít fel Remišová. Még a Smer idején rendelték meg őket

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.