Nyitókép: Facebook/Team Vallo pre Ružinov

 

Minden bizonnyal kevés olyan pozsonyi lakos van, aki eddig még nem járt a Miletič utcai piacon. A helyszínre érkezéskor azonban nem egy reprezentatív kapu várja a piacra látogatókat, hanem hirdetőtáblák és óriásplakátok tömkelege. Az esztétikátlan kerítés nemcsak a közterületet bomlasztja meg, de a látogatók és a járókelők figyelmét is elvonja.

 

A hirdetőtáblákat és óriásplakátokat kihelyező reklámtársaságoknak 2019. december 12-én lejárt a bérleti szerződésük, ennek ellenére továbbra is bérlik a felületeket.

 

 hirdetes_300x300  

A főrévi (Ružinov) építésügyi hivatalnál ugyan bejelentést tettek az illetéktelenül kihelyezett reklámplakátok eltávolítása érdekében, de a helyzet azóta sem változott semmit.

 

A kormány azonban az építési törvény módosítására készül. Ennek értelmében a települések sokkal könnyebben kezdeményezhetnék a hirdetőtáblák és óriásplakátok eltüntetését. A törvénymódosító javaslat szerint :

 

  • a bérleti szerződéseket legfeljebb három évre lehetne megkötni,
  • megemelkedne a bírság összege,
  • a település akkor is kezdeményezhetné az óriásplakátok/hirdetőtáblák eltávolítását, ha azok nem a saját telkén helyezkednek el,
  • az építésügyi hivatal 30 napon belül köteles kiadni az engedélyt az illegális reklámtárgy eltávolítására,
  • lehetőség lenne az épület tulajdonosának költségeire eltávolítani az illegális reklámot.

 

Pozsony Főrév városrésze teljes mértékben támogatja ennek a problémának a megoldását, hiszen a Miletič utcai illegális bilbordok ügyében egyelőre nem történt előrelépés.

 

A Miletič utcai piac bejárata most:

 

Facebook/reprofotó
Facebook/reprofotó

 

… és a tervek szerint ilyen lenne a jövőben:

 

Facebook/reprofotó
Facebook/reprofotó

 

Amennyiben ön is szeretne nyomást gyakorolni az illegális hirdetőtáblák tulajdonosaira annak érdekében, hogy saját maguk távolítsák el a „szemetüket”,  ITT aláírhatja a petíciót.

 

Van remény, hiszen az Amerikai téren (Americké námestie) a reklámtársaságok hosszú évek után saját maguk távolították el az óriásplakátjaikat.

 

 

Körkép.sk/Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!