Aurél
  • HUF: 419.32
  • USD: 1.00
  • 9 °C
  • 22 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Hangnemet váltott az MKP: Már Forróék is a Matovič-kormány covid-intézkedéseit kritizálják

Többször is odaszúrt Igor Matovič kormányfőnek az MKP elnöke.

Nyitókép: Körkép.sk

 

Észrevehető eltolódás figyelhető meg az MKP részéről a kormányhoz való viszonyulást illetően. Megváltozott az is, ahogy az MKP saját javaslatait, meglátásait a pozsonyi kormányzat felé tolmácsolja.

 

Az eddig megszokott „arra kérjük” helyett Forró Krisztián, az MKP elnöke immár a „felszóllítjuk” kifejezést használja, és a Matovič-kormányzat fejéhez vágta azt is, hogy kaotikus a kommunikáció, szerinte látszatmegoldások vannak és nem hatékony az oltási stratégia.

 

Két órás tárgyalást folytatott ma az MKP egyes dél-szlovákiai polgármesterekkel, hogy áttekintsék a covid-járvány miatt kialakult helyzetet. Az MKP elnöke és szakmai alelnöke ezt követően tartottak sajtótájékoztatót.

 

Rossz kommunikáció

 

Forró Krisztián megköszönte az önkormányzatoknak az országos tesztelések során végzett munkát, és hogy gyakran az utolsó pillanatban alkalmazkodtak a helyzethez.

 

„A kommunikáció a kormány részéről úgy tűnik, hogy nem a megfelelő.“

 

„Nem támogatjuk a látszatmegoldásokat.“

 

„Lehet, hogy  a reszpirátorok ÁFA-jának eltörlése jó arra, hogy Facebook-posztok keletkezzenek belőle, és hogy a sajtóba bekerüljön, viszont a hatékonysága megkérdőjelezhető“

 

– szúrt oda többször is Igor Matovič kormányfőnek az MKP elnöke.

 

Forró Krisztián és Farkas Iván az MKP székházában tartott sajtótájékoztatón 2021. február 3-án. Kép: Körkép.sk

 

Forró Krisztián az egyetlen megoldást a védőoltásokban látja, melynek stratégiája szerinte nem kellően hatékony.

 

„Szlovákia sajnos az EU átlag alatt van a vakcinázás tekintetében“

 

– hangzott el az MKP elnökétől.

 

Uniós átlag alatt a szomszédaink is

 

Az aktuális mutatókra pillantva azt látni, hogy Szlovákia mellett Magyarország, Csehország, Lengyelország, azaz a teljes V4-ek, de még Ausztria is messze az európai átlag alatt található. Ha csak az EU tagországait nézzük, szomszédaink közül hozzánk hasonlóan Csehország és Ausztria is az EU átlaga alatt van – lásd alábbi grafikont.

 

 

Mai mutatók alapján így néz ki az állás:

 

100 főre számított beoltottsági szint:

 

Egész Európa: 3,39 %

EU tagországok átlaga: 3,00 %

Lengyelország – 3,3 %

Magyarország – 3,2 %

Szlovákia – 2,8 %

Csehország – 2.64 %

 

 

„Felszólítjuk a kormányt, hogy tegyen meg minden intézkedést, hogy a lehető leghatékonyabban tudja enne a megvalósítását lemenedzselnie“

 

– fogalmazott Forró.

 

Kérdésünkre, hogy milyen alternatív megoldásra gondol az oltások terén, tekintve, hogy a brüsszeli központi vakcina-beszerzés láthatóan csődöt mondott, az MKP elnöke kitérő választ adott. Arra hivatkozva, hogy nem járványügyi szakértő, Forró nem akart válaszolni arra a felvetésre sem, hogy Szlovákiának esetleg érdemes-e lenne követnie a magyarországi mintát, ahol a nemzeti hatóság már jóváhagyta az orosz és a kínai oltóanyagot is.

 

Az MKP támogatja az iskolanyitást

 

Az MKP ugyanakkor üdvözölte a február 8-i iskolanyitást. Azzal, hogy szeretnék a pedagógusokat is a kritikus infrastruktúra közé sorolni, hogy így hamarább megkaphassák az oltást.

 

Farkas Iván, Muzsla polgármestere, az MKP szakmai alelnöke szintén kritikus hangot ütött meg a szlovák kormányzattal szemben.

 

„Arra kérjük az országot, hogy kommunikáljon a mai korhoz méltó szinten a lakossággal és az önkormányzatokkal“

 

– jelentette ki, miközben az önkormányzatok állami döntéshozatalba való bevonását is kérte.

 

„Fontos a látszatmegoldások megszüntetése, Mi szeretnénk, ha hatékony, a lakosság felé is érhető módon tálalt intézkedések születnének. Kérjük, hogy ebbe vonja be a kormány az önkormányzatokat is, hogy az önkormányzatok segíthessék a kormány törekvéseit”

 

– mondta Farkas.

 

Az MKP szakmai alelnöke szerint jó lenne, ha a kormány fölfedné a polgármesterek felé, hogy kik tartoznak a kritikus infrastruktúrába.

 

„Javasoljuk a pedagógusok mellett az önkormányzati hivatalnokok, bolti eladók, bevásárlóközpontok dolgozói, buszsofőrök, azok, akik az első vonalban teszik a dolgokat, hogy őket is tegye abba a sorba, akik előnyt élveznek az oltásnál”

 

– hangzott el a sajtótájékoztatón.

 

A Körkép.sk az MKP, az Összefogás és a Most-Híd közti  egyesülési folyamat aktuális állapota felől is érdeklődött. Ezzel kapcsolatos cikkünk ITT olvasható.

 

Jövő héttől immár az Összefogás nélkül, az MKP és a Most-Híd között folytatódhat az egységesülés

 

A mai sajtótájékoztató teljes, élő felvétele alább visszanézhető:

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket