Nyitókép: Körkép.sk

 

Észrevehető eltolódás figyelhető meg az MKP részéről a kormányhoz való viszonyulást illetően. Megváltozott az is, ahogy az MKP saját javaslatait, meglátásait a pozsonyi kormányzat felé tolmácsolja.

 

Az eddig megszokott „arra kérjük” helyett Forró Krisztián, az MKP elnöke immár a „felszóllítjuk” kifejezést használja, és a Matovič-kormányzat fejéhez vágta azt is, hogy kaotikus a kommunikáció, szerinte látszatmegoldások vannak és nem hatékony az oltási stratégia.

 

Két órás tárgyalást folytatott ma az MKP egyes dél-szlovákiai polgármesterekkel, hogy áttekintsék a covid-járvány miatt kialakult helyzetet. Az MKP elnöke és szakmai alelnöke ezt követően tartottak sajtótájékoztatót.

 hirdetes_400x285  

 

Rossz kommunikáció

 

Forró Krisztián megköszönte az önkormányzatoknak az országos tesztelések során végzett munkát, és hogy gyakran az utolsó pillanatban alkalmazkodtak a helyzethez.

 

„A kommunikáció a kormány részéről úgy tűnik, hogy nem a megfelelő.“

 

„Nem támogatjuk a látszatmegoldásokat.“

 

„Lehet, hogy  a reszpirátorok ÁFA-jának eltörlése jó arra, hogy Facebook-posztok keletkezzenek belőle, és hogy a sajtóba bekerüljön, viszont a hatékonysága megkérdőjelezhető“

 

– szúrt oda többször is Igor Matovič kormányfőnek az MKP elnöke.

 

Forró Krisztián és Farkas Iván az MKP székházában tartott sajtótájékoztatón 2021. február 3-án. Kép: Körkép.sk

 

Forró Krisztián az egyetlen megoldást a védőoltásokban látja, melynek stratégiája szerinte nem kellően hatékony.

 

„Szlovákia sajnos az EU átlag alatt van a vakcinázás tekintetében“

 

– hangzott el az MKP elnökétől.

 

Uniós átlag alatt a szomszédaink is

 

Az aktuális mutatókra pillantva azt látni, hogy Szlovákia mellett Magyarország, Csehország, Lengyelország, azaz a teljes V4-ek, de még Ausztria is messze az európai átlag alatt található. Ha csak az EU tagországait nézzük, szomszédaink közül hozzánk hasonlóan Csehország és Ausztria is az EU átlaga alatt van – lásd alábbi grafikont.

 

 

Mai mutatók alapján így néz ki az állás:

 

100 főre számított beoltottsági szint:

 

Egész Európa: 3,39 %

EU tagországok átlaga: 3,00 %

Lengyelország – 3,3 %

Magyarország – 3,2 %

Szlovákia – 2,8 %

Csehország – 2.64 %

 

 

„Felszólítjuk a kormányt, hogy tegyen meg minden intézkedést, hogy a lehető leghatékonyabban tudja enne a megvalósítását lemenedzselnie“

 

– fogalmazott Forró.

 

Kérdésünkre, hogy milyen alternatív megoldásra gondol az oltások terén, tekintve, hogy a brüsszeli központi vakcina-beszerzés láthatóan csődöt mondott, az MKP elnöke kitérő választ adott. Arra hivatkozva, hogy nem járványügyi szakértő, Forró nem akart válaszolni arra a felvetésre sem, hogy Szlovákiának esetleg érdemes-e lenne követnie a magyarországi mintát, ahol a nemzeti hatóság már jóváhagyta az orosz és a kínai oltóanyagot is.

 

Az MKP támogatja az iskolanyitást

 

Az MKP ugyanakkor üdvözölte a február 8-i iskolanyitást. Azzal, hogy szeretnék a pedagógusokat is a kritikus infrastruktúra közé sorolni, hogy így hamarább megkaphassák az oltást.

 

Farkas Iván, Muzsla polgármestere, az MKP szakmai alelnöke szintén kritikus hangot ütött meg a szlovák kormányzattal szemben.

 

„Arra kérjük az országot, hogy kommunikáljon a mai korhoz méltó szinten a lakossággal és az önkormányzatokkal“

 

– jelentette ki, miközben az önkormányzatok állami döntéshozatalba való bevonását is kérte.

 

„Fontos a látszatmegoldások megszüntetése, Mi szeretnénk, ha hatékony, a lakosság felé is érhető módon tálalt intézkedések születnének. Kérjük, hogy ebbe vonja be a kormány az önkormányzatokat is, hogy az önkormányzatok segíthessék a kormány törekvéseit”

 

– mondta Farkas.

 

Az MKP szakmai alelnöke szerint jó lenne, ha a kormány fölfedné a polgármesterek felé, hogy kik tartoznak a kritikus infrastruktúrába.

 

„Javasoljuk a pedagógusok mellett az önkormányzati hivatalnokok, bolti eladók, bevásárlóközpontok dolgozói, buszsofőrök, azok, akik az első vonalban teszik a dolgokat, hogy őket is tegye abba a sorba, akik előnyt élveznek az oltásnál”

 

– hangzott el a sajtótájékoztatón.

 

A Körkép.sk az MKP, az Összefogás és a Most-Híd közti  egyesülési folyamat aktuális állapota felől is érdeklődött. Ezzel kapcsolatos cikkünk ITT olvasható.

 

Jövő héttől immár az Összefogás nélkül, az MKP és a Most-Híd között folytatódhat az egységesülés

 

A mai sajtótájékoztató teljes, élő felvétele alább visszanézhető:

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.