Nyitókép: aktuality.sk

 

Marek Krajčí szlovák egészségügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján elismerte, hogy Szlovákia igyekszik beszerezni az oroszok Sputnik V elnevezésű koronavírus elleni vakcináját.

 

A tárcavezető közlése szerint az egészségügyi minisztérium adhat ki engedélyt olyan vakcinára, amelyet még nem hagyott jóvá az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). A Sputnik V történetesen pont ilyen oltóanyag. Krajčí azonban azt is hangsúlyozta, hogy ez az egyik olyan határeset, amit mérlegelnek.

 

A szerdai sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy az AstraZeneca oltóanyagából február 9-én 150 ezer adag érkezik, tehát 75 ezer ember beoltására lesz elegendő. Miután a jelek szerint az AstraZeneca vakcinája az idősebb korosztály körében csökkent hatásfokot mutat, így nálunk is csak a 65 évnél fiatalabbak kapnának belőle.

 

 hirdetes_810x300  

A tárcavezető elmondása szerint a kritikus infrastruktúrában dolgozók, tanárok, vagy az 55 évnél fiatalabb, krónikus betegek kaphatnák meg így az oltást akár már a jövő héten.

 

Krajčí: szigorítottuk a covid-automatát, hogy a gyerekek visszatérhessenek az iskolapadba

 

Krajčí megnyugtatásképp elmondta, hogy az Állami Tartalékalapnak sikerült mintegy 8,4 millió darab antigéntesztet beszerezni, így Szlovákiában kellő mennyiségű koronavírus-teszt áll rendelkezésre. Erre a következő hetekben szükség is lesz, hisz a február 8-tól érvénybe lépő covid-automata szerint aki munkába, vagy akár csak a természetbe szeretne kimenni, annak 7 napnál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet igazoló okmányra lesz szüksége.

 

Az egyelőre nem tisztázott, hogy ennek fényében folytatódnak-e a településszintű koronavírus-tesztelések, vagy mindenkinek úgy kell megoldania a tesztelést, ahogy tudja – pl. városi mobil mintavételi pontok, kórházak, stb.

 

Az orosz Szputnyik V. vakcina hatékonysága 92 százalékos

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!