Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Marek Krajčí egészségügyi miniszter szerint néhány szigorítást jelentő változtatást eszközölt a kormány a covid-automata kapcsán, hogy a gyerekek visszatérhessenek az iskolákba.

 

Az egészségügyi tárca vezetője Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszterrel, Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszterrel és Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszterrel közös sajtótájékoztatón többek között azt is elmondta, hogy az új koronavírus-mutáció terjedése annyira eltérő jellegű és erejű, mint amit eddig tapasztaltunk, hogy egyes járványkutatók már új epidémiáról beszélnek. Az új mutáció 70 százalékkal fertőzőbb, és alapesetben 0,4-gyel növeli a reprodukciós rátát. Ennek ellenére keresték a megoldást, hogyan megoldani az oktatás kérdését a gyerekek esetében.

 

Krajčí elmondta, hogy a covid-automata változtatása értelmében az alapiskolák alsó tagozatos évfolyamai visszatérhetnek az iskolapadba, ahogy az alapiskolák és középiskolák utolsó éves tanulói is.

 

 hirdetes_300x300  

„Szigorítottuk a fekete zóna szabályait, hogy visszaengedhessük a diákokat. Ez azt jelenti, hogy Szlovákia még hetekig a fekete zónába fog tartozni”

 

mondta a miniszter.

 

Gröhling szerint jó hír, hogy nem lesz újabb országos tesztelés, hanem már csak az egyes régiók járványhelyzetét veszik alapul. Elmondta, hogy további részletek a 13:00 után kezdődő sajtótájékoztatón mondanak el.

 

Hétfőtől kötelezővé teszi a kormány a home-office-t

 

Milan Krajniak kijelentette, örül, hogy sikerült megállapodniuk abban a konszenzusos döntésben, hogy az emberek továbbra is járhatnak munkába, még ha feltételekkel is. Elmondása szerint a kormány a munkafelügyelet ellenőrzéseivel fogja ösztönözni a munkáltatókat, hogy ahol lehetséges, mindenhol tegyék lehetővé az otthonról való munkavégzést. Hétfőtől lép életbe a kormány azon döntése, mely szerint azon dolgozóknak, akik munkája lehetővé teszi a home-officet, azoknak kötelezően otthonról kelljen dolgozniuk. Hogy pontosan milyen feltételeknek is kell megfelelniük azoknak, akik nem dolgozhatnak otthonról, egy következő sajtótájékoztatón részletezik majd. Azoknak, akik munkába fognak járni, hétfőtől továbbra is 7 napnál nem régebbi negatív PCR- vagy antigénteszttel kell rendelkeznie.

 

Mária Kolíková azt hangsúlyozta, hogy a covid-automata a járványkezelés alapvető elveit határozza meg, nem korlátozza az emberek szabadságát, korlátozó intézkedéseket továbbra is rendeletek formájában a kormány határozza meg. A covid-automata lényege, hogy kiszámíthatóvá teszi a lépéseket.

 

Az új rendelkezések értelmében azon személyek számára, akik külföldről térnek haza, 10 helyett 14 napos karantént rendelnek el. A 8. napon lesz lehetőségük tesztelni, hogy kiderüljön, a gyorsabban terjedő mutáció fertőzte-e meg őket.

 

Fontos kiemelni, hogy más sajtótájékoztatóktól eltérően mind a négy kormánypárt minisztere jelen volt a bejelentésnél, tehát nevét adta a döntéshez.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.