Nyitókép forrása: pravda.sk

 

Szabadlábon védekezhet Juraj Kožuch, az állami Agrárkifizető ügynökség volt igazgatója, akit az Állattenyésztő (Dobytkár-) ügy kapcsán tíz hónapja tartóztattak le, és azóta rács mögött tartották. Most ötvenezer eurós óvadék ellenében szabadlábon védekezhet. Csütörtök délután 13:30-körül engedték ki a börtönből, láthatóan alaposan lefogyott az elmúlt hónapok alatt.

 

A szabadlábra helyezés ellenére az őrizet nem szűnik meg. Az Aktuality.sk közlése szerint Kožuch elektronikus nyomkövetőt köteles viselni a lábán.

 

Kožuch hosszú évekig dolgozott a PPA-nál, a milliárd uniós dotációkat elosztó ügynökség vezetőjévé azonban a III. Fico-kormány idején nevezték ki, mikor a mezőgazdasági minisztériumot az SNS szerezte meg, a tárcavezető pedig Gabriela Matečná lett. A rendőrség gyanúja szerint azonban a korrupciós séma, amely alapján megdézsmálták a dotációkat, már az egypárti smeres II. Fico-kormány idején kialakult.

 hirdetes_300x300  

 

Nem korrupciós, „csak” csalás

 

Kožuch tavaly áprilisban került rács mögé, mikor az Állattenyésztő akció keretében NAKA rajtaütött Martin Kvietik SNS-közeli oligarchán. Az egyik rendőrséggel együttműködő bűnsegéd, Marek Kodada vallomása szerint Kožuch csúszópénzt fogadott el azért, hogy a megbízók pályázatait megfelelően bírálják el a PPA-nál.

 

Kožuch álláspontja is különleges a maga nemében: szerinte az Állattenyésztő-ügy nem korrupciós séma, hanem „egyszerű csalás”, ahol egyszerű információ-kereskedelem zajlott az uniós támogatások odaítélésének hátteréről – lobbing és korrupció nélkül. Kožuch nézőpontja sajátos, de nem véletlen: a pénz- és információcserét nyilván nem érdemes tagadnia, ezért inkább arra játszik, hogy a bűnszervezetben elkövetett korrupció súlyos vádját elkerülje.

 

Ennél azért nagyobb szerep is juthatott neki

 

Az ügyész másképp látja Kožuch szerepét a sémában. Szerinte vezetői pozícióját szándékosan arra használta, hogy lehetővé tegye bizonyos emberek számára, hogy törvénytelenségeket kövessenek el a PPOA pénzosztó mechanizmusa kapcsán. Beszédes, hogy Kožuch tudott a PPA-ból kiszivárgó információkról, amelyek épp a kiválasztott köröket juttatták olyan előnyhöz, amit a támogatásokat megszerzésére tudtak felhasználni.

 

Sőt, az egyik PPA-alkalmazott vallomása szerint Kožuch segített eltüntetni a machinációk nyomait például azzal, hogy mikor a rendőrség elkezdett nyomozni a korrupciós ügyekben, a konkrét esetek érintettjeit figyelmeztette – belső információk kiszivárogtatásával.

 

A Speciális Büntetőbíróság többek között azzal indokolta Kožuch mostani szabadlábra helyezését, hogy az ügy hamarosan tárgyalásra kerülhet, a nyomozás a végéhez közelít, március végén pedig a vádlottak vizsgálati fogsága is lejár.

 

A rendőrség eddigi bizonyítékai szerint az Állattenyésztő-ügy főszereplői között anno több mint 10 millió eurónyi csúszópénz cserélt gazdát.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.