Nyitókép: TASR

 

Szlovákia február 8-tól bekapcsolja az ún. Covid-automatát, vagyis érvénybe lépteti azt a dokumentumot, ami a járványügyi helyzet szerint fogja módosítani az óvintézkedéseket. A kormány ígérete szerint a Covid-automatának köszönhetően sokkal átláthatóbb lesz a rendszer. Ismertek lesznek azok a mechanizmusok, amelyek szerint az óvintézkedések enyhítésére vagy éppen szigorítására sor kerül.

 

Február 8-tól Szlovákia a legszigorúbb, fekete fázisban lesz. A fekete fázis az egész országra vonatkozik, annak ellenére, hogy az egyes régiók között lesznek különbségek.

 

 hirdetes_300x300  

Élet a fekete fázisban

 

A munkavégzéshez szükséges teszten és az iskolanyitáson kívül nem igazán fog változni az élet a jelenlegi állapothoz viszonyítva.

 

Szájmaszk. A fekete fázisban kötelező a maszkviselés, beleértve a külteret és a természetet is. Kivételt képeznek a gyerekek 6 éves korig, az autisták, a hallássérültek, illetve a közepes és nehéz mentális sérüléssel küzdő személyek. Azoknak az embereknek sem kell szájmaszkot viselniük, akik külterületen tartózkodnak és 5 méteres távolságra vannak más emberektől. A szakemberek azt tanácsolják, hogy beltéren mindenki FFP2-es típusú részecskeszűrős szájmaszkot viseljen.

 

Iskolák. Az óvodások és az alapiskolák alsó tagozatos diákjai áttérhetnek a jelenléti oktatásra. Ehhez azonban az szükséges, hogy az egyik szülő negatív teszttel rendelkezzen, ami nem lehet régebbi hét napnál. Megnyitnak a gimnáziumok, a középiskolák és szakközépiskolák utolsó évfolyamai is. Ahhoz, hogy a végzős diákok visszatérhessenek az iskolapadba, negatív tesztre lesz szükségük. Megnyithatnak a speciális iskolák is, illetve azok az iskolák, ahol olyan diákok tanulnak, akik nem tudják megoldani az online oktatásban való részvételt. Ebben az esetben egy tanárra maximum öt diák juthat, a további feltételek közé pedig a negatív vírusteszt tartozik. Az alapiskolák felső tagozatai, a középiskolások (a végzősöket leszámítva), illetve az egyetemisták továbbra is online oktatásban vesznek részt.

 

Munka. A cégek és a vállalatok működhetnek, de ahol lehetséges, ott home office lesz elrendelve. Amennyiben megoldható az otthoni munka, a cégeknek lehetővé kell tenniük az alkalmazottaik számára. A miniszterek szerdai bejelentése szerint a munkába járáshoz regionális szinten fognak viszonyulni, így a negatív teszt csak a rossz helyzetű járásokban lesz kötelező, ezekben azonban hetente új teszt fog kelleni. A jobb eredményű járásokban enyhébb intézkedések lesznek érvényben. Tehát negatív tesztre a fekete járásokon kívül csak azoknak az alkalmazottaknak lesz szükségük, akik szolgáltatásban dolgoznak.

 

Pl. a legjobb helyzetű járás Nagykürtös. Itt hétfőtől az elárusítónak is hetente új negatív teszttel kell rendelkeznie még akkor is, ha a legjobb járásban dolgozik. Ezzel szemben egy cég bérelszámolójának nem kell teszt.

 

Éttermek. Az éttermek teraszai és belterei továbbra is zárva maradnak. Az éttermek csak ételkiadással és ételkiszállítással működhetnek.

 

Üzletek, szolgáltatások. Az üzletek közül csak azok lehetnek nyitva, amelyek alapvető termékeket, szolgáltatásokat árulnak. Ide tartoznak az élelmiszerboltok, drogériák, gyógyszertárak. Lényegében ugyanazok a boltok/szolgáltatások lehetnek nyitva, mint most, a Covid-automata nem tartalmaz konkrét jegyzéket. Továbbra is érvényes, hogy 15 négyzetméterre csak egy vásárló juthat. A gyereksarkoknak és az ülésre alkalmas részlegeknek továbbra is zárva kell tartaniuk.

 

Szertartások. A keresztelő és az esküvői szertartás engedélyezett, legfeljebb hat személy részvételével. Az esküvői ünnepségek, illetve halotti torok megtartása tilos. A temetések kivételt képeznek – legfeljebb hat személy vehet rajta részt, de ha az összes résztvevőnek 12 óránál nem régebbi tesztje van, akkor a résztvevők száma korlátlan. Ezt azonban a temetés kezdete előtt legkésőbb 48 órával jelenteni kell a Regionális Közegészségügyi Hivatalnál.

 

Látogatások. A kórházakban és a szociális otthonokban továbbra is tilos a látogatás. Kivételt képeznek azok a személyek, akik az ápolásra szoruló beteget kísérik. Kivételt a főorvos vagy a kezelőorvos adhat a haldokló páciensnek. Ebben az esetben a látogatónak 24 óránál nem régebbi vírusteszttel kell rendelkeznie. Kivételt képeznek azok, akik átestek a víruson, illetve megkapták a vakcina második adagját is, és a második adag vakcina beadása óta eltelt két hét.

 

A börtönökben engedélyezettek a látogatások, de csak 24 órával nem régebbi negatív teszttel.

 

Denník N/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.