Nyitókép forrása: illusztráció/cnn.com

 

Tizenhárom csallóközi település és azok öt alapiskolája nyílt levelet fogalmazott meg a kormány járványügyi intézkedéseivel kapcsolatban. Az aláírók a késve érkező információkat és az intézkedések átgondolatlanságát nehezményezik, illetve azt, hogy a kormány nem veszi figyelembe a települések helyzetét és lehetőségeit.

 

„A hétvégére tervezett „önkéntes“ tesztelésre vonatkozó ellentmondásos információkat ismét időszűkében, csütörtökön délután kapták kézbe az önkormányzatok. Miért kell az emberi életeket, időt, energiát és pénzt érintő döntéseket és utasításokat csak az utolsó pillanatban kézbesíteni? Nem érzik úgy, hogy a több hónapja tartó járvány, a heti rendszerességgel ismétlődő tesztelések felőrlik az önkormányzatok tartalékait, erőforrásait, az egyre fogyatkozó önkéntesek utolsó energiáját is?”

 

olvasható a szerkesztőségünkbe lejuttatott nyilatkozatban, amely arra is felhívta a figyelmet, hogy ellentmondások találhatóak a Szlovák Köztársaság Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztériuma által kiadott irányelvek, valamint a Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma által kiadott ún. Covid-automata között.

 

A 2021. február 8-i iskolakezdéshez az alsó tagozatos diákok 1, vagy mindkét törvényes képviselőjének le kell teszteltetnie magát? A végzős, kilencedik évfolyam tanulói visszatérhetnek 2021. február 8-án az iskolába, amennyiben teljesítik a feltételeket?

 

A Szlovák Autóbusz Közlekedési Vállalat (SAD a.s.) értesítése szerint 2021. február 1-től visszavonásig az autóbuszok korlátozott menetrendben közlekednek. Hogyan lesz biztosítva az utazó alsó tagozatos diákok számára a zökkenőmentes, biztonságos közlekedés?

 

 hirdetes_300x300  

teszik fel a kérdést a nyílt levelet megfogalmazó települések.

 

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a jelenlegi információik alapján az emberek tesztelésére nincs elegendő tesztkészlet, amire az önkormányzatoknak szüksége lenne:

 

Milyen formában készítsék elő az önkormányzatok a tesztelés lebonyolítását – gyűjtőhelyek előkészítése, fertőtlenítés, fertőtlenítő szerek és munkaruhák megvásárlása, az alkalmazottak leszerződtetése, a tesztelési időpontok meghirdetése a lakosok számára -, mindezen hiányos információk és utasítások hiányában?

 

olvasható a levélben, majd hangsúlyozzák, hogy a tesztelések kormányzati finanszírozása sem mindenhol elégséges:

 

„Tisztában vannak azzal [a döntéshozók], hogy a kormány által nyújtott tesztelésenkénti 5 euró a kis községeknél nem fedi a valós költségeket, ezért az önkormányzatok az egyébként is alacsony költségvetésükből kényszerülnek kifedni azokat?”

 

Az aláíró önkormányzatok hangsúlyozzák, hogy a tesztelésnek akkor van értelme, ha az elrendelt karantén betartását ellenőrzi valaki.

 

„Nem érzik úgy, hogy a felelősség nemcsak az embereket, hanem az illetékes állami szerveket is terheli, valamint egyben azok tehetetlenségének bizonyítéka is? Mindezek tudatában, a végleges megoldás a járvány terjedésének megállítására nem a folyamatos tesztelés, hanem az emberek mielőbbi védőoltásának bebiztosítása.”

 

Érdemes kiemelni, hogy ezek a települések nem a tesztelések lebonyolítása ellen, sokkal inkább azok hatékony és gördülékeny lebonyolításáért emelték fel a hangjukat:

 

A fertőzöttségi arány negatív tesztelési eredményeit látva régiónkban, jogos félelmünket fejezzük ki a járvány további terjedését, valamint esetleges járvány-gócpontok kialakulását érintően. Felelősségteljes lépésnek tartják az iskolai intézmények megnyitását a rendelkezésre álló járványügyi mutatók tükrében? Miért nem tekintik partnernek az önkormányzatokat, hanem csak végrehajtó szervként tekintenek rájuk? Az önkormányzatok továbbra is segítő kezet nyújtanak Önöknek. Miért nem tekintik partnernek az önkormányzatokat, hanem csak végrehajtó szervként tekintenek rájuk?

 

zárul a nyílt levél, melyet a következő települések polgármesterei ill. iskolák igazgatói támogatták aláírásukkal:

 

Nagymegyer

Balony

Kulcsod

Padány

Bögellő

Csilizradvány

Csilizpatas

Nyárasd

Alistál

Ekecs

Szap

Csiliznyárad

Medve

Csilizradványi AI.

Alistáli AI.

Ekecsi AI

Nagymegyeri BB AI.

Nagymegyer AI JAK.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 18 olvasónak tetszik ez a cikk.