Nyitókép forrása: bloomberg.com

 

Igor Matovič kormányfő tette közzé a facebookon az új adatot, ami szerint a szerdán megerősített új koronavírus-fertőzöttek 71 százalékát már a brit mutáció (Kent-variáns vagy B.1.1.7) fertőzte meg.

 

A jelenlegi arányszám még nem végleges, de ma kiderül a brit variáns elterjedtségének mértékér.

 

„Igen, mindenki a rendelkezések enyhítésében reménykedik és a szakemberek már előkészítették az úgynevezett Covid-automatát, amelyre hétfőtől kellene áttérnünk. Egyúttal a pandémiabizottság rábólintott az iskolák korábbi megnyitására is, és ráadásul a koalíció bizonyos pártjai az utóbbi napokban növelik a nyomást, hogy újabb és újabb kivételek lépjenek érvénybe, és elhangzott az üzletek megnyitásának javaslata is.”

 

írta Matovič, hozzátéve, hogy a koalíciós pártok említett javaslatai az üzletek megnyitására és az újabb kivételekre igencsak kockázatos a jelenlegi helyzetben.

 hirdetes_810x300  

 

„A lockdown ellenére nem csökken a pozitívan teszteltek száma, az iskolák alsótagozatainak megnyitásával egyúttal 150 ezer szülő térhet vissza a munkahelyére. A brit mutáció ugyanakkor sokkal agresszívebb, mint elődje, többen kerülnek kórházba, többen halnak meg. A brit mutáció ilyen magas reprezentáltsága egyúttal azt is jelenti, hogy mindenfajta enyhítés vele azonos mértékű biztonsági ellenintézkedés nélkül  növeli a fertőzöttek számát és csak rontaná a helyzetet”

 

fogalmazott a kormányfő.

 

A kormányban továbbra sem született döntés a járványügyi intézkedésekről, a covid-automatáról vagy az esetleges enyhítésekről és azok feltételeiről. Az ülésen Igor Matovič maga nem vesz részt, elmondása szerint azért, hogy nem egyedül vállalja a felelősséget a döntésért, és „véget érjenek egyes koalíciós pártok populista játékai” .

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!