Nyitókép forrása: körkép.sk/kl

 

Sólymos László, a Most-Híd elnöke üdvözli a Statisztikai Hivatal mai döntését, és szerinte a kettős nemzetiség lehetőségének megtartása a népszámlálási íveken ” a józan ész győzelmét jelenti a populizmus felett”.

 

„Rendkívül veszélyes, hogy néhány politikus ’tiszta nemzetet’ emleget, az ilyen kijelentéseknek nincs helyük a 21. században. Örülök, hogy a Statisztikai Hivatal ellenállt”

 

mondta Sólymos a TASR hírügynökség szerint, akinek pártja épp most készül közös struktúrát létrehozni az MKP-val. Pedig az MKP szemlátomást más véleményen van, nyilatkozatukban arra buzdítanak, hogy a magyar nemzetiségű felvidékiek csak a magyart jelöljék meg a népszámlálási íveken – ugyanezt nyilatkozta korábban az Összefogás mozgalom is.

 

Az a paradox helyzet állt tehát elő, hogy miközben az MKP a Most-Híddal akar egységre lépni, retorikai szinten mégiscsak az Összefogással pendül egy húron. Ráadásul a Most-Híd újra és újra bizonyítja, hogy minden erejével a nemzeti politizálás ellen dolgozik. Arról nem is beszélve, hogy Sólymos fenti kijelentésével saját partnerének álláspontját nevezte veszélyesnek. 

 hirdetes_300x300  

 

A kettős nemzetiség megjelölésének megtartását örömmel fogadta (nem meglepő módon) a liberális és baloldali politikai spektrum (amelyhez egyébként valójában a Most-Híd is tartozik). Ondrej Dostál (SaS frakció, OKS) szerint a kettős nemzetiség törlése a népszámlálási ívekről „nem volt kellőképpen” megindokolva.

 

Ifj. Peter Pollák (OĽANO) képviselő, a parlamenti emberjogi bizottság alelnöke is üdvözölte a Statisztikai Hivatal mai döntését.

 

Az Összefogás korábbi nyilatkozatában arra bíztatta a felvidéki magyarokat, hogy csak egy nemzetiséget jelöljenek meg. Hasonlóképp nyilatkozott később az MKP is – hozzátéve, hogy „ismét bebizonyosodott, hogy az egyéni kezdeményezések, függetlenül attól, hogy parlamenten kívüli pártként megtámogatjuk-e őket vagy sem, a mi közösségünket közvetlenül érintő kérdésekben ritkán sikeresek. Csoportos képviselet nélkül közösségünk hangja nem érvényesül!„.

 

Az MKP és a Most-Híd úgy döntött, az Összefogás nélkül hoz létre új pártot. Egyetértesz ezzel?

Betöltés ... Betöltés ...

 

Az MKP részéről is minimum ellentmondásról beszélhetünk. A kettős nemzetiség lehetőségének törlése ugyanis azért volt sikertelen, mert megtartásáért a Most-Híd politikusai (Bukovszky László kisebbségügyi kormánybiztos, Mária Patakyová ombudsman és Ravasz Ábel korábbi romaügyi kormánybiztos) minden fronton offenzívát indított. Ezt a körülményt a magyar párt nyilatkozataiban természetesen nem nagyon hangoztatja. 

 

Az MKP szerint az egyéni képviselet gyengesége, hogy marad a kettős nemzetiség lehetősége

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.