Nyitókép: 1pluska.sk

 

Szlovákiában tavaly 59 ezer ember hunyt el, ami nagyjából 5 500 személlyel több, mint az elmúlt ötéves átlag. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt öt évvel összevetve tavaly az elhunytak száma 10,2%-kal emelkedett. Ez a második világháború óta a legmagasabb szám. A legtöbben tavaly decemberben haltak meg – tájékoztatott a Statisztikai Hivatal kiemelve, hogy a kialakult helyzetet nagyban befolyásolt a koronavírus-járvány.

 

„Az előzetes adatok megerősítik, hogy a második világháború vége óta 2020-ban halt meg a legtöbb ember Szlovákiában. Míg tavaly szeptemberig havonta nagyjából annyi ember hunyt el, mint az előző években, addig októbertől az elhunytak számának dinamikája felgyorsult“

 

– mondta Zuzana Podmanická, a Statisztikai Hivatal népességstatisztikai osztályának igazgatója.

 hirdetes_300x300  

 

2020-ban Szlovákiában 15%-kal több 65 év feletti személy halt meg, mint a korábbi években. Az elhunytak száma leginkább a Trencséni és az Eperjesi kerületben növekedett meg. Az előző évekhez képest tavaly decemberben 58%-kal volt magasabb az elhunytak száma, és 70%-kal volt magasabb az elhunyt idősek száma.

 

A Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint utoljára a második világháború utolsó esztendejében volt a legmagasabb az elhunytak száma. 1945-ben ugyanis 67 500 személy hunyt el.

 

Szlovákiában az ideiglenes adatok szerint tavaly decemberben 7 282 személy hunyt el, ami az utóbbi öt év átlagához képest 58%-kal magasabb érték. A halál leginkább a 65 és 74 év közötti időseket sújtotta. A tavalyi évben 14,8%-kal több idős hunyt el, ami 5 900-zal több személyt jelent.

 

Szlovákiában az évente elhunyt személyek háromnegyedét a 65 év felettiek alkotják, de tavaly novemberben és decemberben az elhunytak 80%-át tették ki.

 

Ahogy fentebb említettük, tavaly a Trencséni és az Eperjesi kerületben nőtt meg a leginkább az elhunytak száma (14%-kal), ezzel ellentétben a legalacsonyabb növekedés a Pozsonyi és a Besztercebányai kerületben volt megfigyelhető.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!