Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

Új információk kerültek napvilágra Szlovákia egyik legnagyobb horderejű, mezőgazdaságot érintő korrupciós ügyében, a Dobytkár- („Állattenyésztő”-) ügyben. Az egyik tanú vallomása szerint Bödör közvetlen utasítására válhatott államtitkárra a Smer politikusa. Szó esett egy telefonbeszélgetésről is, amely Robert Fico smeres pártelnök, akkori kormányfő, és Norbert Bödör között zajlott.

 

Az Állattenyésztő-ügy az ország egyik legnagyobb, uniós forrásokat elosztó állami intézményéről, a Mezőgazdasági Minisztérium alá tartozó Agrárkifizető Ügynökségről (PPA) szól. A PPA egymilliárd eurós keretből „gazdálkodott”, ám a Kuciak-gyilkosság után fokozatosan napvilágra kerülő részletek szerint, egész korrupciós lánc épült fel az uniós támogatások odaítéléséért kapott províziókra. Az ügy során felderített korrupciós lánc, amelyen keresztül eddig bizonyítottan több mint 10 millió euró csúszópénz cserélt gazdát, végső kedvezményezettje a gyanú szerint szintén Norbert Bödör volt.

 

A szlovák sajtóban csütörtökön megjelent új információk szerint az ügy egyik tanúja megnevezte Bödör közvetlen kapcsolatát a Mezőgazdasági Minisztériumhoz: a Smer egykori mezőgazdasági államtitkárát, jelenlegi parlamenti képviselőjét, Anton Stredákot.

 

 hirdetes_400x285  

A Bödörhöz hasonlóan szintén nyitrai Stredák eredetileg futballbíró volt, politikai pályája a II. Fico-kormány idején meredek emelkedésbe kezdett, ebben nyilván Bödörhöz és Ľubomír Jahnátekhez fűződő ismertségi viszonya is segítette.

 

Kulcsember kulcspozícióban

 

Az aktuality.sk beszámolója szerint Stredák a 2016-os választások után felálló III. Fico-kormány (Smer – SNS – Sieť – Most-Híd koalíció) jóvoltából került a minisztérium elsőtiszti pozíciójába. A szlovák sajtó szerint Norbert Bödör közvetlenül az akkori legnagyobb kormánypárt elnökét, Robert Fico kormányfőt hívta fel az érdekében. Nem véletlenül, az igazságszolgáltatást kvázi kiárusító úgynevezett Bödör-csoport kapcsán korábban már olvashattunk arról, hogy az oligarcha hálózata minden eszközzel segítette a Smert a politikai hatalom elnyerésében és megtartásában.

 

Bödör állítólag felhívta Robert Ficot, és elkezdett feltételeket diktálni, köztük azt is, hogy Anton Stredáknak kell a mezőgazdasági minisztérium államtitkárának lennie – máskülönben „nagyon rossz lesz” [valaki(k)nek]. Mindössze negyed óra múlva Fico visszahívta az oligarchát, és megerősítette Stredák kinevezését. Így, bár a tárca feletti befolyást az SNS és vélhetően a szlovák nemzetiek mögött álló egyik oligarcha, Martin Kvietik szerezte meg, Bödör megtartotta a maga ráhatását a minisztériumra. Ma Kvietik és Bödör is vizsgálati fogságban ül a Dobytkár-ügy kapcsán felmerült korrupciós vádak miatt.

 

Az Akutality.sk szerint több tanú is megerősítette, hogy Bödör szinte hazajárt a mezőgazdasági minisztérium épületébe. Többnyire a hátsó bejáraton keresztül közlekedett. Stredák egy külön, kulcsra működő liftet üzemeltetett a „prominens” látogatók számára. A tanúk szerint ráadásul nem csak Bödör járt Stredáknál, hanem a Dobytkár-ügy egy másik gyanúsította, a PPA volt ügyvezető igazgatója, Ľubomír Partika is.

 

A katonai táskák rejtélye

 

Az egyik tanú vallomása szerint egy alkalommal Stredák íróasztala mellett nagy zöld, ismeretlen tartalmú katonai táskák sorakoztak, ránézésre tele lehettek és nehéznek tűntek. Bödör és Stredák végül elvitték őket az épületből.

 

Egy másik alkalommal Stredák irodájában fogadta Bödört és Tibor Gašpar akkori országos főkapitányt is.

 

Stredák a sajtónak érdemben nem válaszolt, annyit lehet tudni, hogy az ügy kapcsán még december 21-én tett vallomást a rendőrségen. A sajtó azonban kiderítette, hogy más korrupció vagy csalás miatt bíróság elé kerülő vádlottakhoz hasonlóan Stredák is felbontotta feleségével oszthatatlan közös vagyonukat, ami azt jelenti, hogy a közös vagyon fele kizárólag a feleségéé lett, s így a bíróság nem foglalhatja le.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.