Nyitókép forrása: MŠ SR

 

Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter és Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter csütörtök késő délután közös sajtótájékoztatón mutatta be a pedagógusok vakcinázásának tervét. Az iskolákat több régióban február 8-án megnyitották (alsótagozatok, óvodák, végzős alap- és középiskolások), ezért a két minisztérium  próbálja gyorsítani a jelenléti oktatásban részt vevő pedagógusok beoltását.

 

Az oktatásügyi tárca összeállította azon pedagógusok és iskolai alkalmazottak listáját, akik nélkülözhetetlenek a jelenléti oktatás megvalósításához. Az egészségügyi minisztérium létrehozott online kérdőívet az oktatási tárca adatainak ellenőrzésére.

 

Az oktatási tárca fokozatosan fogja felszólítani az egyes iskolákat arra, hogy értesítsék alkalmazottaikat az oltásra való regisztráció lehetőségére. Ezt követően a rendszer a fentebb említett adatbázisok segítségével meghatározza az adott pedagógus oltásának konkrét idejét.

 

 hirdetes_810x300  

Több fázisban zajlik majd a vakcinázás, az első Gröhling szerint több három hétvégén fog tartani.

 

A pedagógusokat két csoportra osztják, az egyik csoportba az 55 év felettiek tartoznak, a másikba az 55 évesek és annál fiatalabbak.

 

Az 55 év alattiakat szombattól kezdik vakcinázni, az adott oltóközpontban fogják igazolni, hogy ők pedagógusok és jogosultak az oltásra. 

 

A mostani hétvégén (február 13-14.) 13 oltóközpontban oltják majd a jogosultakat, február 15-19. között pedig további kettőben. Ez említett napokon Ezen a hétvégén (febr. 13-14.) összesen 21 700 embert oltanak be (ennyi időpontot osztanak ki a regisztráció után), az 56 év alattiak AstraZeneca vakcinát kapnak.

 

 

Az első fázisban a következő alkalmazottakat érinti majd az vakcinázás:

 

  • óvópedagógusok,
  • speciális óvodák pedagógusai,
  • alapiskolák alsótagozatain, vagy iskolai klubokban tanító pedagógusok,
  • speciális iskolák pedagógusai,
  • középiskolák végzőseit oktató pedagógus alkalmazott,
  • egészségkárosult diákok középiskoláiban, gyakorlati felkészítőben (praktická škola) szakközépben dolgozó pedagódusok.

 

 

Krajčí megemlítette, hogy a Pfizer már jelezte, hogy ebben a hónapban a tervezettnél kevesebb vakcinát küld Szlovákiába. 

 

Gröhling szerint az 55 év felettiek hétfőtől regisztrálhatnak az oltásra.

 

A második adag oltást a pedagógusok is 28 nappal az első adag után kapják meg. 

 

Cikkünk frissül…

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!