Ida
  • HUF: 357.24
  • USD: 1.19
  • 3 °C
  • 9 °C
Belföld

Még idén megszűnhet az MKP. Az MKDSZ léphet a helyébe a választók akarata ellenére (Szavazás a cikkben)

Az MKDSZ-t neveznék át az MKP megszüntetése után. Ők lehetnének az új vegyespárt, ahol az MKP-sok is folytatnák

Nyitókép: teraz.sk

 

„Üdvözöljük a kétpárti megegyezést” – jelentette ki február 8-án a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) azután, hogy az MKP és a Most-Híd vezetősége úgy döntött, immár az Összefogás nélkül folytatják az egységesülési tárgyalásokat.

 

A Fehér Csaba és Sárközi János által fémjelzett párt, mely az MKP megosztására jött létre a Bugár Béla vezette Most-Híd hathatós segítségével és támogatásával, nem véletlenül ujjong a teljes egység felbomlása láttán.

 

A Körkép.sk információi szerint ők lehetnek az a párt, mely jogutódként az MKP megszüntetése után egyfajta új vegyespártként adhat otthont az MKP magyarjainak is.

 

Elmaradt a politikai egység a Felvidéken. Mit jelent mindez? Lenyeli a bugári békát a megszűnő MKP? Körkép.sk kérdezz-felelek

 

De ne szaladjunk ennyire előre az időben, menjünk csak szépen sorjában.

 

2022 novemberében összevont helyhatósági és megyei választások lesznek, melyen a tervek szerint az MKP és a Most-Híd nevű szlovák-magyar vegyespárt már együtt indulna.

 

Az MKP megszüntetésére így még ezt megelőzően kerülne sor. A Forró Krisztián vezette magyar párt, ha minden a terveik szerint halad, még idén, azaz 2021-ben megszűnhet. Mindez annak érdekében, hogy legyen elég idő átnevezni és felépíteni az új vegyespártot, mely immár a Most-Híd, az MKDSZ és az MKP otthona is lehetne. A két párt által működtetett sajtóorgánumokra (Új Szó, Paraméter, Pátria rádió, MA7, Felvidék.ma, BUMM) természetesen szintén komoly feladat vár, hogy elfogadtassák a politikai felső vezetés és a háttérerők döntését a választókkal.

 

Az MKP és a Most-Híd úgy döntött, az Összefogás nélkül hoz létre új pártot. Egyetértesz ezzel?

Betöltés ... Betöltés ...

 

Mit jelent az MKP megszűnése?

 

A Magyar Közösség Pártja, korábbi nevén a Magyar Koalíció Pártja 1998-ban alakult Vladimír Mečiar választási törvényének köszönhetően, mely negatívan érintette a koalícióban induló pártokat. Mivel félő volt, hogy a magyarság parlamenti képviselet nélkül marad, a liberális MPP, a keresztény-konzervatív MKDM és a nemzeti Együttélés közös pártot hozott létre. Ez lett a Magyar Koalíció Pártja.

 

Az MKP azóta, immár 23 éve jelen a palettán, a helyi önkormányzatoktól a megyékig. Igaz, az elmúlt választásokon már az Európai Parlamentből és a pozsonyi törvényhozásból is kiesett. Továbbra is gyűjtőpártként működik azonban a felvidéki magyarság számára. Ez a párt szűnhet most meg 2021 második felében Solymosék és Forróék megegyezése alapján.

 

Az MKP és az Összefogás sem akarja vissza az előző kormányt. Arra kérik szimpatizánsaikat, ne írják alá a Hlas és a Smer petíciós íveit

 

Pártot megszüntetni természetesen nem olyan egyszerű. Az MKP Alapszabálya azonban erre is gondol. A x. fejezet 36. paragrafusának 7-es és 8-as pontja így rendelkezik:

 

  1. A párt megszűntetése esetén, a párt vagyonának és kötelezettségeinek felszámolásából származó vagyonhátralék a párt Országos Kongresszusa által jóváhagyott nem kormányzati nonprofit szervezetre vagy szervezetekre ruházódig át. A párt önkéntes megszüntetése esetén a párt megszűntetéséről szóló döntés tartalmazza a felszámolói biztos kinevezését és a felszámolói biztos tisztség betöltéséért járó jutalom összegét.

 

  1. A párt azon a napon szűnik meg, mikor a minisztérium végrehajtja a párt törlését a pártok jegyzékéből.

 

Az MKP-nak tehát legkésőbb az év második felében, a járványügyi helyzet javulását követően össze kell hívnia kongresszusát, ami legalább 200 embert jelent, és ott el kell fogadtatnia a párt feloszlatását.

 

A választók nem akarják

 

A döntés a magyarság és a párt választóinak véleményével szöges ellentétben áll, így félő, hogy komoly gondot okozna az új, vegyespárt bejegyzéséhez szükséges 10 ezer aláírás összegyűjtése.

 

Dian Csaba: Kánaán helyett a poklot jelentheti az MKP és a Most-Híd csókolózása

 

Ennek megoldására szolgálhat a Most-Híd szatellitpártja, az MKDSZ, ahová átmentenék úgy a vegyes, mint a magyar párt vezetőségét és tagságát, hogy átnevezés után immár új vegyespártként működhessen, Solymosék nyilatkozataiból kiindulva. Hogy a választókat is sikerül-e átmenteniük, az majd kiderül.

 

A főnök és a csicskapárt. Kép: mkdsz fb-oldala

 

Lenne más megoldás is

 

Felmerül a kérdés, hogy mi szükség van egyébként az MKP megszüntetésére, hiszen a párt alapszabályának IX. fejezete a platformok kérdését is kezeli.

 

Épp a platformok lehetének tökéletes megoldás akár a Most-Híd, akár más politikai és félpolitikai alakzatok begyűjtésére is, megelőzve az MKP-t a megszüntetéstől. A magyar párt képviselői az elmúlt időszakban maguk is bőszen a platformosodást hangoztatták, a Most-Híd azonban értesüléseink szerint ragaszkodik egy teljesen új (értsd, saját szatellitjük) politikai alakzathoz. Ennek buktatóiról a magyarságra nézve a napokban szintén írtunk.

 

Kinek jó, ha vegyesből és magyarból egy újabb vegyespárt születik? Ki érti ezt? Ti értitek?

 

Bár olvasóink között nemcsak MKP tagok vannak, többségében azonban felvidéki magyar szavazók. Így indokolt, ha megkérdezzük őket a fenti lehetőségről is.

 

Egyetértesz az MKP megszüntetésével és hogy helyébe az átnevezett MKDSZ lépjen?

Betöltés ... Betöltés ...

 

Egy IP-címről csak egyszer lehet szavazni.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 21 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Lusmi
2021. feb. 11. 14:09

Ha ezt is letolják az MKP torkán, akkor a vezetőségén (amelyik vígan masíroz be a HÍD-MKDSZ gyomrába) nincs mit sajnálni. Akkor kapaszkodik az MKP a Hídba (az Összefogás ellenében!), amikor HÍD a 1% alatt vergődik a közvéleménykutatásokon (a nyilatkozataik alapján abban bízva, hogy egy SMER/HLAS visszatéréssel régi "fényükben" tündökölhetnek még egyszer)!! ...Ha eltűrjük, hogy ezt is megcsinálják velünk, akkor megérdemeljük az elmúlást! És örökre leírjuk magunkat a normális szlovákok előtt is! Az MKP csúcsvezetésének politikai érzéke közelít a nullához, de inkább negatív. Zsigerből élvezik, ha néha kicsit elárulják a választóikat?! Vagy egyéb más érdekük fűződik ehhez a frigyhez?! ...tényleg jó lenne megérteni (már ha van rajta mit megérteni?!).

Gerembes Karcsi
2021. feb. 11. 14:40

Hova süllyedt az MKP hogy a most Hid javára felosztása is lenyeli! ÁRULOK kötel általi halált adna nektek Kossuth, Horthy, Rákóczi, és az összes volt hazát szeretö királyunk alapitonk! fúj a szél mert akasztás készül a felvidéki magyarok ellen az elkövetésben részt vesz a most-hid és az arulo MKP

B, Gy.
2021. feb. 11. 16:03

Ha ez valoban megtortenik es a hidasok megszuntetik az MKP-t itt az ido hogy elkergessuk az osszes jelenlegi politikai vezetoket es elolrol kezdeni uj arcokkal epiteni egy magyar partot.

Zoltan
2021. feb. 11. 16:43

Nem kell aggodni egyutt is max 3% lessz,ez mar nem az hzds,sns,stb idok,akik leadnak rajuk a voksukat az urnaba azok mar az urnaba vannak.

Perpetuum
2021. feb. 11. 18:43

Nem ertem mi a baj. Mi MKPsok majd nem szavazunk a kozos partra, igy meg elmeletileg sem lesz eselye bejutni a parlamentbe. Vagyis a HID sem jar jol ezzel. Nem ertem, hogy ok ezt nem lassak? Ha minden idealis lenne, akkor is kicsi az eselye a kuszobeleresnek, hat meg igy. Sok huho semmiert. Sajnos. Nekunk Mohacs kell...

Hmmm
2021. feb. 12. 00:39

És kérdezik hogy a magyarok miért szavaztak Matovičra. Hát az apjuk fa...ért!

B@lf@sz MKP
2021. feb. 12. 04:35

Hogy lehet az MKP vezetösége ennyire befékelve!? Nem látják a fától az erdőt? Ennyire elvesztették a realitásérzéküket? Színmagyarként azt kivánom ennek a formációnak, amit Fico kivant a Mostnak valasztasok elött = 2,99 szazalekot! Egyszerű a képlet: Hajrá Összefogás Mozgalom!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket