Nyitókép: teraz.sk

 

„Üdvözöljük a kétpárti megegyezést” – jelentette ki február 8-án a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) azután, hogy az MKP és a Most-Híd vezetősége úgy döntött, immár az Összefogás nélkül folytatják az egységesülési tárgyalásokat.

 

A Fehér Csaba és Sárközi János által fémjelzett párt, mely az MKP megosztására jött létre a Bugár Béla vezette Most-Híd hathatós segítségével és támogatásával, nem véletlenül ujjong a teljes egység felbomlása láttán.

 

A Körkép.sk információi szerint ők lehetnek az a párt, mely jogutódként az MKP megszüntetése után egyfajta új vegyespártként adhat otthont az MKP magyarjainak is.

 hirdetes_300x300  

 

Elmaradt a politikai egység a Felvidéken. Mit jelent mindez? Lenyeli a bugári békát a megszűnő MKP? Körkép.sk kérdezz-felelek

 

De ne szaladjunk ennyire előre az időben, menjünk csak szépen sorjában.

 

2022 novemberében összevont helyhatósági és megyei választások lesznek, melyen a tervek szerint az MKP és a Most-Híd nevű szlovák-magyar vegyespárt már együtt indulna.

 

Az MKP megszüntetésére így még ezt megelőzően kerülne sor. A Forró Krisztián vezette magyar párt, ha minden a terveik szerint halad, még idén, azaz 2021-ben megszűnhet. Mindez annak érdekében, hogy legyen elég idő átnevezni és felépíteni az új vegyespártot, mely immár a Most-Híd, az MKDSZ és az MKP otthona is lehetne. A két párt által működtetett sajtóorgánumokra (Új Szó, Paraméter, Pátria rádió, MA7, Felvidék.ma, BUMM) természetesen szintén komoly feladat vár, hogy elfogadtassák a politikai felső vezetés és a háttérerők döntését a választókkal.

 

Az MKP és a Most-Híd úgy döntött, az Összefogás nélkül hoz létre új pártot. Egyetértesz ezzel?

Betöltés ... Betöltés ...

 

Mit jelent az MKP megszűnése?

 

A Magyar Közösség Pártja, korábbi nevén a Magyar Koalíció Pártja 1998-ban alakult Vladimír Mečiar választási törvényének köszönhetően, mely negatívan érintette a koalícióban induló pártokat. Mivel félő volt, hogy a magyarság parlamenti képviselet nélkül marad, a liberális MPP, a keresztény-konzervatív MKDM és a nemzeti Együttélés közös pártot hozott létre. Ez lett a Magyar Koalíció Pártja.

 

Az MKP azóta, immár 23 éve jelen a palettán, a helyi önkormányzatoktól a megyékig. Igaz, az elmúlt választásokon már az Európai Parlamentből és a pozsonyi törvényhozásból is kiesett. Továbbra is gyűjtőpártként működik azonban a felvidéki magyarság számára. Ez a párt szűnhet most meg 2021 második felében Solymosék és Forróék megegyezése alapján.

 

Az MKP és az Összefogás sem akarja vissza az előző kormányt. Arra kérik szimpatizánsaikat, ne írják alá a Hlas és a Smer petíciós íveit

 

Pártot megszüntetni természetesen nem olyan egyszerű. Az MKP Alapszabálya azonban erre is gondol. A x. fejezet 36. paragrafusának 7-es és 8-as pontja így rendelkezik:

 

  1. A párt megszűntetése esetén, a párt vagyonának és kötelezettségeinek felszámolásából származó vagyonhátralék a párt Országos Kongresszusa által jóváhagyott nem kormányzati nonprofit szervezetre vagy szervezetekre ruházódig át. A párt önkéntes megszüntetése esetén a párt megszűntetéséről szóló döntés tartalmazza a felszámolói biztos kinevezését és a felszámolói biztos tisztség betöltéséért járó jutalom összegét.

 

  1. A párt azon a napon szűnik meg, mikor a minisztérium végrehajtja a párt törlését a pártok jegyzékéből.

 

Az MKP-nak tehát legkésőbb az év második felében, a járványügyi helyzet javulását követően össze kell hívnia kongresszusát, ami legalább 200 embert jelent, és ott el kell fogadtatnia a párt feloszlatását.

 

A választók nem akarják

 

A döntés a magyarság és a párt választóinak véleményével szöges ellentétben áll, így félő, hogy komoly gondot okozna az új, vegyespárt bejegyzéséhez szükséges 10 ezer aláírás összegyűjtése.

 

Dian Csaba: Kánaán helyett a poklot jelentheti az MKP és a Most-Híd csókolózása

 

Ennek megoldására szolgálhat a Most-Híd szatellitpártja, az MKDSZ, ahová átmentenék úgy a vegyes, mint a magyar párt vezetőségét és tagságát, hogy átnevezés után immár új vegyespártként működhessen, Solymosék nyilatkozataiból kiindulva. Hogy a választókat is sikerül-e átmenteniük, az majd kiderül.

 

A főnök és a csicskapárt. Kép: mkdsz fb-oldala

 

Lenne más megoldás is

 

Felmerül a kérdés, hogy mi szükség van egyébként az MKP megszüntetésére, hiszen a párt alapszabályának IX. fejezete a platformok kérdését is kezeli.

 

Épp a platformok lehetének tökéletes megoldás akár a Most-Híd, akár más politikai és félpolitikai alakzatok begyűjtésére is, megelőzve az MKP-t a megszüntetéstől. A magyar párt képviselői az elmúlt időszakban maguk is bőszen a platformosodást hangoztatták, a Most-Híd azonban értesüléseink szerint ragaszkodik egy teljesen új (értsd, saját szatellitjük) politikai alakzathoz. Ennek buktatóiról a magyarságra nézve a napokban szintén írtunk.

 

Kinek jó, ha vegyesből és magyarból egy újabb vegyespárt születik? Ki érti ezt? Ti értitek?

 

Bár olvasóink között nemcsak MKP tagok vannak, többségében azonban felvidéki magyar szavazók. Így indokolt, ha megkérdezzük őket a fenti lehetőségről is.

 

Egyetértesz az MKP megszüntetésével és hogy helyébe az átnevezett MKDSZ lépjen?

Betöltés ... Betöltés ...

 

Egy IP-címről csak egyszer lehet szavazni.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 21 olvasónak tetszik ez a cikk.