Nyitókép: kollázs

 

Ha most februárban tartották volna a parlamenti választásokat, úgy azt a Peter Pellegrini vezette Hlas-SD nyerte volna meg. Legalábbis, ez derül ki az AKO ügynökség legfrissebb felméréséből.

 

A Smerből kiváló korábbi kormányfő új pártját a megkérdezettek 25 százaléka karikázta volna, ami jelenleg 47 parlamenti széket jelentene a baloldali pártnak. Pellegrini december óta 2,2 százalékot tudott erősödni.

 

A második helyen a liberális SaS végezne. Sulíkékra a megkérdezettek 15,1 százaléka adná voksát az AKO szerint. Harmadikként az OĽaNO jutna be a parlamentbe 13,8 százalékkal. Matovičéknak ez 26 széket jelentene a törvényhozásban.

 

 hirdetes_810x300  

Az összes többi párt csak 10 százalék alatti támogatottságot élvez. Negyedikként jutna be a Robert Fico vezette Smer-SD 8,5 százalékkal, de bejutna az előző választásokon kívül rekedő PS is. A progresszívokat jelenleg 7,2 százalékra méri az AKO.

 

A most már Veronika Remišová irányításával működő Za ľudí 5,4 százalékkal jutna be, míg a korábban jóval erősebb Sme rodina csak 5,1 százaléknyi bizalmat kapna a választóktól.

 

Most is a parlamenten kívül rekedne a KDH 4,9 százalékkal, és meglepetésre bőven a küszöb alatt maradna a Kotleba vezette ĽSNS is. Míg októberben 8,5 százaléka volt a szélsőségeseknek, addig decemberben 5,7, most februárban pedig már csak 3,8 százaléknyian választanák.

 

Némi erősödést mutat az SNS. Dankoékat februárban már 2,3 százaléknyian választanák (decemberben 1,6 százalékon álltak).

 

Decemberi visszaesése után sikerült némileg erősödnie az MKP-nak is, mely az AKO szerint jelenleg 2 százalékon áll. Érdemes megjegyezni, hogy a Polis, szintén ma megjelent felmérésében a parlamentbe mérte az MKP-t. Erről bővebben itt írtunk:

 

Felmérés: 5 az 1-hez mérte a Polis az MKP-t és a Most-Hídat

 

forrás: hnonline.sk

 

A jelenleg kormányzó koalícióban felcserélődnének az erőviszonyok, ugyanakkor csak 73 székük lenne, ami nem lenne elég a parlamenti többséghez. Csak akkor maradhatnának kormányon, ha bevennék a koalícióba a PS-t is.

 

A Hlas és a Smer koalíciója sem lenne elég a kormányzáshoz, csupán 63 képviselőjük lenne.

 

Az AKO február 8. és 11. között készített reprezentatív felmérésében 1000 főt kérdeztek meg.

 

Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: AKO felmérés

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!