Nyitókép forrása: minv.sk

 

A koronavírus veszélyes mutációinak megjelenése miatt Szlovákia a jövő héten új határrezsimet vezet be, hogy megakadályozza a veszélyes mutációk beáramlását az országba – jelentette ki Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter péntek esi sajtótájékoztatóján, amelyen Ján Mikas tiszti főorvossal és Martin Klus (SaS) külügy államtitkárral közösen mutatták be, hogyan néz majd ki a határokon való be- és kilépés a jövő héttől.

 

Krajčí szerint nem a brit variánshoz hasonló mutációkról van szó, hanem azokról, amelyek ellenállóak lehetnek akár a most forgalomban lévő vakcináknak is.

 

Hivatalosan az új szabályok a határokon csak szerdától lépnek életbe.

 

 hirdetes_300x300  

Krajčí ismét elmondta, hogy senkinek sem ajánlják, hogy külföldre utazzon, aki ezt nem tudja elkerülni (és nem ingázó), annak 14 napos kötelező karantént kell tartania visszatérése után, és leghamarább csak a nyolcadik napon végezhető PCR-teszt, ami negatív eredmény esetén felmentést ad a karantén alól.

 

A Magyarországgal, Ausztriával, Csehországgal és Lengyelországgal közös határszakaszon keresztül ingázóknak minden esetben 7 napnál nem régebbi negatív PCR vagy antigéntesztre van szükségük. Az eHranica oldalán lévő űrlapot nem kell kitölteniük.

 

Az EU többi országába, valamint az uniós partnerországokba (Egyesült Királyság, Svájc) ingázókra már más szabályok vonatkoznak. A negatív antigénteszt nem lehet régebbi 48 óránál, a PCR-teszt 72 óránál, és kötelesek kitölteni az eHranica oldalán lévő online űrlapot. Ezek mellett beengedik őket az országba, de a karantén alól nem mentesülnek. Csak a Szlovákia területén elvégzett negatív PCR-tesztet követően kerülhetnek ki a karanténból. (Azért PCR-teszt, mert az a tünetmentes fertőzöttet is azonosítja).

 

Hasonló szabályok vonatkoznak a már beoltott személyekre is (akik legalább 14 napja megkapták a második adag oltást). Beutazás után azonnal karanténba kerülnek, amit csak negatív PCR-teszt ellenében hagyhatnak el.

 

 

Martin Klus elmondta, hogy Csehország magas kockázatú országgá vált, és Szlovákia is korlátozásokkal szembesül más országok részéről a területén megjelent mutációk miatt. Elmondta azt is, hogy az új határrezsimmel Szlovákia eleget tesz az EU elvárásainak is, amely azt kérte, hogy szigorítások vonatkozzanak minden nem nélkülözhetetlenül szükséges külföldi útra.

 

„Nálunk a Külügyminisztériumban sem jött ki túl jól, hogy a Reuters hírügynökség arról közöl felvételeket, hogyan fürdőznek szlovák állampolgárok Gurdakában, akik ráadásul aztán a repülőtereken keresztül jöttek haza. Ez az egyik oka annak, miért viszonyulnak [egyes országok] így Szlovákiához”

 

mondta a külügyi államtitkár.

 

Megerősítette, hogy a korábbiakhoz képest a szomszédos országokba (Ukrajnán kívül) ingázók számára annyi a különbség, hogy nem 14, hanem 7 naposnál nem régebbi negatív tesztre van szükségük. És nincs kilométerhez kötve a határ átlépésének lehetősége. 

 

Az új határrezsim február 17-én reggel 6:00-tól lép életbe.

 

Ján Mikas szerint Szlovákiában nagy számban van jelen a brit mutáció, ezért a jövő héten megismétlik a szekvenálási teszteket, ameivel fel tudják mérni a variáns jelenlétének mértékét.

 

Mikas is felszólította az embereket, hogy józanul mérlegeljék, hogy bevállalják-e, hogy kirándulás céljából külföldre utaznak, ha mégis így döntenek, legyenek nagyon óvatosak.

 

Cikkünk frissül…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!