Nyitókép forrása: ansa

 

Mario Draghi, az Európai Központi Bank volt elnöke elfogadta az olasz államfő kormányalakítási megbízását péntek este. Sergio Mattarella elnök és Draghi találkozójára péntek este 19:00-kor került sor. Az ANSA hírügynökség közlése szerint Draghi már az új miniszterek listáját is átadhatta az államfőnek.

 

Matarella még a múlt héten adott megbízást Draghinak az olasz kormány újraalakítására, miután a korábbi baloldali Conte-féle kormánykoalíciót az egykori demokrata miniszterelnök, Mario Renzi szétverte. Renzi kilépett a kormányból, Contének pedig végül nem sikerült biztosítania a többséget a kabinet újraalakításához, és az előrehozott választások elkerülése érdekében így képbe került Draghi, mint potenciális „apolitikus” miniszterelnök-jelölt.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a baloldalon hatalmas volt a kormányalakítási kényszer. Nem csak azért, mert a most regnáló pártok rengeteg szavazatot veszítettek volna egy előrehozott választáson, és a jobboldali és bevándorlásellenes Liga borítékolhatóan győzött volna, hanem azért is, mert a Conte-kormány épp azelőtt bukott meg, hogy megállapodásra jutottak volna az uniós újjáépítési alap milliárdjainak elköltéséről. Olaszország bő 200 milliárdra jogosult a csomagból – ez indítéknak bőven elég a kormány megbuktatására és az előrehozott választások elkerülésére is.

 

 hirdetes_300x300  

A jelek szerint az olasz parlament minden pártja (kivéve az Olasz Testvériséget) támogatni fogja a Draghi kabinetet, ami az olasz szabályok szerint annyit tesz, hogy csak egy kormánypárt nem fogja tudni borítani a koalíciót – az előrehozott választások veszélye így nem áll fenn.

 

Az új kabinet már szombaton esküt tehet, a parlament bizalmi szavazására pedig jövő héten kerülhet sor.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!