Nyitókép forrása: körkép.sk

 

Közel negyven százalékra nőtt azok aránya, akik már most is hajlandók lennének magukat beoltatni a koronavírus elleni vakcinával – derült ki a Focus-ügynökség friss felméréséből, amit a Markíza televízió Na telo című politikai műsorában mutattak be. Eszerint a vakcinázási hajlandóság javuló tendenciát mutat, a pártok szavazótáborai között azonban nagyok az eltérések. Az MKP esetében például feltűnően nagy a vakcinával szemben szkeptikusok aránya – de azért nem a legnagyobb.

 

A Markíza műsorvezetője, Michal Kovačič mindenesetre megjegyezte, hogy a korábbi felmérésekkel ellentétben most négy válaszlehetősége is volt a megkérdezetteknek, köztük a későbbi oltás lehetősége. Nyilván így többen adtak pozitív választ, mint mikor csak „igen” és „nem” közül választhattak.

 

A felmérés szerint országos szinten a lakosság 39,6 százaléka azonnal beoltatná magát, 38,5 százalék nem ellenzi az oltást, de egyelőre még kivárna. 18,9 százalék csípőből elutasítja a vakcinázást. 3 százalék nem tudott választ adni a kérdésre.

 

 hirdetes_810x300  

A felmérés régiós adatai szerint az oltást elutasítók Kassa és Besztercebánya megyében (14 és 16 százalék) vannak a legkevesebben, és Eperjes megyében a legtöbben.

 

Jóval árnyaltabb képet mutat  a pártszimpátia alapú megoszlás. A balliberális Progesívne Slovensko választói között nincs olyan, aki ellenezné az oltást. A Za ľudí esetében csak 3 százalék utasítja el a vakcinát, az SaS-nél 4,6, az OĽANO-nál 4, a KDH-nál 2,2 százalékos az elutasítók aránya, ami elenyészőnek számít.

 

Nem meglepő módon az ĽSNS választói utasítják el leginkább az oltást, egészen pontosa 61,9 százalékuk nem akarja beoltatni magát. A negatív lista második helyezettjei a Smer választói, 34,9 százalékuk utasítja el az oltást.

 

Az MKP szavazói e tekintetben a harmadik helyet szerezték meg: viszonylag magas, 28,5 százalékos azok aránya, akik nem hajlandók beoltatni magukat. Mindenesetre, a szlovák felmérések mintanagysága általában túl kicsi ahhoz, hogy a felvidéki magyarokra nézve megbízható adatokkal szolgáljanak.

 

Az ellenzéki pártok szavazóinak vakcinaellenessége nem meglepő, politikusaik a kormány elleni támadás során elég gyakran játszanak rá az emberek bizalmatlanságára, vonják kétségbe a legalapvetőbb járványügyi intézkedések jogosságát is.

 

Forrás: TVnoviny.sk

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!