Nyitókép forrása: illusztráció/Körkép.sk/KL

 

Február 15-én 30 éve, hogy megalakult a Visegrádi Hármak országcsoport, amely Csehszlovákia felbomlásával aztán négytagúvá bővült. Az évforduló alkalmával több szlovák konzervatív politikus is méltatta a V4-et és hangsúlyozta Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország történelmi, kulturális és civilizációs egymásra utaltságát.

 

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök úgy fogalmazott, hogy a V4 Európa dinamikusan fejlődő, közös történelmi, kulturális és geopolitikai kapcsolódási pontokkal rendelkező csoportosulása. Kollár szerint a Visegrádi Csoport feladata az EU-n belül nem csak a nemzeti és regionális érdekek érvényesítése, hanem az is, hogy közösen lépjen fel a jelenlegi európai és globális kihívásokra és fenyegetésekre, és részt vállaljon ezen kihívások összeurópai megoldásaiból.

 

Kollár kijelentette, A V4 kiemelt helyet foglal el Szlovákia szomszédság és térségbeli politikájában, és a legfontosabb formája a pragmatikus regionális együttműködésnek.

 

 hirdetes_810x300  

Anna Záborská a konzervatív Keresztény Unió (KÚ, OĽANO frakció) parlamenti képviselője szerint a V4 nem csak az sikeres együttműködés reményében jött létre a Szovjetunió romjain, hanem hogy feltartóztassa a közép-európai történésekbe való idegen beavatkozásokat. Mint mondta, Szlovákiának éppúgy szüksége van Visegrádra, ahogy a többi V4-es országnak.

 

„Meggyőződésem, hogy Szlovákia nem felejtheti el Csehország, Lengyelország és Magyarország támogatását azokban az időkben, amikor Szlovákia jövőjéről és európai integrációjáról kellett dönteni. (…) Épp ezért adott esetben Szlovákia sem latolgathatja, hogy támogassa a többi V4-es ország jogos érdekeit”

 

fogalmazott.

 

Richard Vašečka (szintén KÚ, OĽANO frakció) szerint egyes koalíciós politikusokkal ellentétben

 

„a V4-et erősíteni kell, nem gyengíteni. Csehország, Lengyelország és Szlovákia nem csak földrajzilag állnak hozzánk közel, de közös múltunk és értékeink révén is. Ha meg akarjuk őrizni a békét, a stabilitást és a jólétet Közép-Európában, meg kell becsülnünk szomszédainkat, aktívan kell velük kommunikálnunk és főleg, közösen kell érvényesítenünk érdekeinket”

 

fogalmazott.

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.