Nyitókép: Körkép.sk

 

Minél több embert meg kell menteni, és úgy tűnik, hogy a jelenlegi kormány az intézkedéseivel nem áll a helyzet magaslatán – fogalmazott Forró Krisztián. Az MKP elnöke ezért azt javasolja, hogy a járványügyi helyzet kezelését a kormány adja át egy válságmenedzsmentnek. A párt egyúttal több vakcinát is kér az Európai Uniótól, mégpedig szolidaritási alapon, tekintve, hogy jelenleg Szlovákiában a legnagyobb az elhalálozási arány.

 

Közös sajtótájékoztatót tartott ma az MKP és a Most-Híd. Forró Krisztián, Farkas Iván és Viola Miklós mellett a sajtótájékoztatón részt vett a szlovák-magyar vegyespárt részéről Sárközy Irén is. A Most-Híd politikusa többek között arról híresült el az elmúlt választási ciklusban, hogy másodszor is majdnem megszavazta a magyar himnusz betiltásáról szóló törvényt.

 

 hirdetes_300x300  

 

A kormány döntései sajnos nem elég hatékonyak, miivel az intézkedések nincsenek megfelelően utó követve, ellenőrizve, állítja az MKP.

 

Nem hatékony az utókövetés

 

Forró konkrét példaként felhozta, hogy amikor több tízezer eurót költ az ország egy-egy Covid-beteg kiszűrésére, akkor utána az utókövetés már nem megfelelő, így nem tudjuk, hogy mi történik a Covidos betegekkel.

 

Mint elmondta, több százezer vírusfertőzött mellett alig 1800 ellenőrzés volt csak országosan, melyek kimutatták, hogy egyharmaduk nem tartja be a járványügyi intézkedéseket.

 

„Szabadon járnak-kelnek köztünk, és terjesztik a kórt.“

 

– mondta Forró.

 

Több oltóanyagot Brüsszelből

 

Az MKP ezért a védőoltásban látja a megoldást akár más oltóanyagok felhasználásával is, mint amit Brüsszel jóváhagy. Ezeket azonban a szlovákiai szakértők jóváhagyásától tenné függővé. Lényegében tehát az MKP a magyarországi járványkezelést javasolja Szlovákiában is.

 

 

Leváltani vagy sem Krajčít? Az MKP nem tudja eldönteni

 

A Körkép.sk közbevetésére, hogy a járvány kezelését már Szlovákiában sem a kormány, hanem a szakemberek által felállított Covid-automata irányítja, Forró pontosította korábbi megfogalmazását. Kérdésünkre, hogy egy válságmenedzsment felállítása egyúttal a Marek Krajči (OĽaNO) egészségügyi miniszterrel szembeni bizalmatlanság kinyilvánítását is jelenti-e, Forró Krisztián többszöri igyekezetünkre sem adott egyértelmű választ.

 

Mint ismert, az MKP Nagyszombat megyében, ahol maga Forró is megyei képviselő, és épp az OĽaNO-val kormányoz. Az MKP általános alelnöke, Berényi József pedig a kormányfőt is adó OĽaNO elnökének nemzetiségi tanácsadója.

 

Sárközy alternatív gyógymódokkal is próbálkozna

 

Sárközy Irén többek között arról értekezett, hogy alternatív gyógymódokkal is kezelni kellene a koronavírus-járványt. Kérdésünkre, hogy az ivermectinen kívül milyen egyéb gyógymódokra gondol, nem tudott érdemben válaszolni.

 

„Nem vagyok orvos, csak a sajtóból értesülök arról, hogy vannak más gyógymódok is, melyek hatékonyak. Szakértői egyeztetésre lenne szükség róluk annak érdekében, hogy minden elérhető kezelési mód Szlovákiában is rendelkezésre álljon,“

 

– reagált Sárközy.

 

Farkas Iván arra mutatott rá, hogy a szigorú intézkedések nincsenek összhangban az eredményekkel. Az MKP szakmai alelnöke emellett a kormányzati döntések következetlenségét kritizálta. A megoldás szerinte is a vakcinázás. Szavaiból közvetve az volt kiolvasható, hogy akár a kínai és az orosz vakcina lehetőségét is elképzelhetőnek tartja.

 

 

A Covidon túli egészségügyi ellátásra vonatkozóan nehezményezte, hogy számos esetben elhanyagolják a pacienseket, műtéteket halasztanak el. Föl kívánjuk hívni a kormány figyelmét arra, hogy a Covid-pacienseken túl is vannak paciensek, rájuk is figyelni kellene. Nem tudjuk, hogy közülük hányan haltak meg.

 

Étteremnyitás ilyen súlyos helyzeten?

 

A Körkép.sk kérdésére, hogy miközben a súlyos járványhelyzet kezeléséről beszélünk, maga Farkas és több polgármester az Érsekújvári járásból a gazdaság megnyitását, az éttermek, boltok, áruházak, szolgáltatói egységek újranyitását követelik, amik vélhetően tovább súlyosbítanák a járványhelyzetet, Farkas nem lát ellentmondást.

 

„Más forgatókönyvre van szükség, ami részben megengedőbb lenne a gazdaság megnyitásával kapcsolatban is“

 

– reagált.

 

A sajtótájékoztató felvétele itt megtekinthető:

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.