Nyitókép: reprofoto (TA 3)

 

Hétfőn este a TA3-on a február 15-én indult népszámlálás volt a téma. A műsorban Gyimesi György (OĽaNO), Miroslav Žiak (SaS ) és Branislav Tréger, a Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) elnöke.

 

A kettős nemzetiség eltörléséért síkra szállt Gyimesi a műsorban köszönetet mondott a Statisztikai Hivatalnak a népszámlálás előkészítéséért. A kérdőíveket az első nap már 7 ezer ember töltötte ki, ami a politikus szerint pozitív visszajelzés.

 

Gyimesi hangsúlyozta, hogy magyarként csak a nemzetiségre vonatkozó első kérdésre válaszolt és jelölte be a magyart, a második kérdést figyelmen kívül hagyta.

 hirdetes_300x300  

 

Az OĽaNO magyar nemzetiségű politikusa a műsorban elmondta, hogy erős kormányzati mandátumra van szükség annak érdekében, hogy a kettős nemzetiség értelmezésére felálló munkacsoportban minél fajsúlyosabban legyen képviselve a nemzetiségi érdek.

 

„Azon leszek, hogy a munkacsoportban olyan döntés szülessen, hogy mindkét, nemzetiségre vonatkozó kérdés válaszát beszámítsák a nemzetiségek létszámába, és erős mandátummal nyújthassák be a parlamentbe az erről szóló jogszabályt“

 

– fogalmazott Gyimesi.

 

A politikus egyben arra szólította fel az embereket, hogy vállalják nemzetiségüket, és a második nemzetiségre vonatkozó kérdést ignorálják.

 

A műsorban elhangzott, hogy az elektronikus alapú adatgyűjtés vélhetően pontosabb képet ad az egyes lakosságra vonatkozó kérdésekről, mint az eddigi papír alapú.

 

Mint ismert, a népszámlálás adatgyűjtése 2021. február 15 – március 31. között elektronikusan, majd ezt követően egészen október 31-ig asszisztensek segítségével személyesen is történik.

 

A műsor felvétele itt megtekinthető:

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.