Nyitókép: reprofoto (fb-live)

 

Frissítve: 19.08 Kedden ülésezett a járványügyi bizottság. Az eredményről és az aktuális járványhelyzetről Marek Krajči egészségügyi miniszter, Mikas tiszti főorvos és Jarcuška infektológus adott tájékoztatást.

 

Mi változik a jövő héttől az egyes járások szempontjából?

 

Mivel az egész ország fekete, nem változik semmi. Növekszik viszont a fekete járások száma. Hétfőtől nem mehetnek más járásba, kivéve a munkavégzést. Indokolt a home office.

 hirdetes_400x285  

 

A fekete járásokban az iskolák sem nyithatnak ki. A bordó járásokban a helyi viszonyok alapján döntenek az oktatási intézmények megnyitásának lehetőségéről a regionális tisztiorvosi felügyelet rendelkezése értelmében.

 

Íme, a járások új besorolása és az egyes szigorítási szintek – Térképpel

 

A negatív teszt nem jelenti azt, hogy minden rendben. A tesztre a fertőzöttek kiszűrése miatt van szükség, De az egész semmit nem ér, ha az illető nem tartja be a 14 napos karantént.

 

Általános kép az egészségügyi miniszter összefoglalójában

 

V4 tekintetében plusz Ausztria a helyzet enyhén romlik. Szlovákia és Csehországban rosszabbodik, Ausztriában, Lengyelországban stabilizálódik, Magyarországon némileg romlik a helyzet.

 

A mobilitás kicsit növekedik – megnyitottak az iskolák, ennek is köszönhetően.

 

Azzal, hogy az emberek többsége betartja az előírásokat, nem rosszabbodik a helyzet. Növekszik a kórházban ápolt betegek száma és a lélegeztetőgépre szorulók is.

 

Járványhelyzet

 

A hét napos átlag 108, és növekszik.

 

Reprodukciós szám kicsit emelkedett 1-1,1 közötti.

 

A háttérben az aktuális járványhelyzet járások szerint. Kép: reprofoto Fb-live

 

Pozitív hír, hogy kezd megmutatkozni a vakcinázás hatása, ugyanis csökken a 71 év feletti betegek aránya a kórházakban. Ugyanakkor növekszik az 50 év felettiek aránya, ami a brit mutációs eredménye.

 

A Kassai kerületben növekszik a gyorsmentő kiszállások száma. Nyitra javulást mutat. A legjobb a helyzet jelenleg a Zsolnai kerületben van.

 

Kórházhelyzet

 

Emelkedik a Covid-ra átállt ágyak száma. 712 lélegeztetőgéppel felszerelt szabad ágy van jelenleg az országban.

 

Átszervezéssek 1000, lélegeztetőgéppel ellátott ágyat tud még kialakítani az ország az egyes kórházakban.

 

Egészségügyi dolgozók

 

Javul a karanténban levők számának alakulása. Egyre többen térnek vissza a munkahelyekre.

 

Vakcinázás

 

211 293-an kapták már meg az első, és 69 395-en már a második adagot is. A vakcinázási központok rendben működnek, és jelenleg a PFizer, Moderna és AstraZenecával oltanak.

 

 

Covid-automata

 

7 napos átlagos szám 4 793, így az ország egésze továbbra is fekete zónában van.

19 járás fekete

50 járás bordó

10 járás piros

 

Intézkedések

 

A legfontosabb, amire szükség van, a vakcinázás gyorsítása. A gond az, hogy nincs elég oltóanyag, és az ígért szállítmányok sem érkeznek meg a megadott mennyiségben. Szlovákia így a Sputnik V iránt is érdeklődik.

 

Magyarország janur 21-e óta már legalizálta az oltóanyagot, és Szlovákia is erre törekszik. A járványügyi szakértők csalódottak Brüsszel vakcinázási politikája miatt.

 

Krajči hangsúlyozta, hogy a brut mutáció jóval agresszívabb mint az eredeti vírus. Elég rövidebb találkozás is egy fertőzöttel, hogy magunk is megfertőződjünk. Míg a járvány elején még sikerült izolálni az egyes fertőzötteket, ma már ha a brit mutáció bekerül egy szociális otthonba, az nagy eséllyel végigszáguld az összes emberen.

 

Mikas tiszti főorvos

 

A fertőzöttek lekövetése továbbra is nagy segítség, így kéri az embereket, hogy amint megfertőződnek, jelezzék azt az ismerőseikkel. 74 százalékos jelenleg a brit mutáció jelenléte a fertőzöttek mintáiban.

 

Közegészségügyi hivatal bevezeti a szűrést, hogy a minták 5-10 százalékát mutációs vizsgálat alá vessék, hogy pontos képet kaphassunk a mutáció állapotáról és terjedéséről.

 

Járványügyi bizottság

 

Határozat lett elfogadva, hogy a kormány kezdjen tárgyalásokat az oroszokkal a Sputnik V beszerzéséről. Ezenkívül Brüsszellel is tárgyalások zajlanak, hogy a súlyos helyzetre való tekintettel Szlovákia több oltóanyagot kapjon.

 

Újságírói kérdések és válaszok

 

A kormány következő ülése csütörtökön lesz. Ezt követően lényegében ugyanaz a folyamat várható, mint láttunk Magyarország esetében is. Azaz szakértők utaznak Oroszországba, hogy a helyszínen vizsgálják meg az oltóanyag gyártásának körülményeit.

 

Krajči ismertette a friss adatokat, melyek szerint a kórházba került személyek 23 százaléka hal meg a fertőzésben.

A lélegeztetőgépre kapcsoltak esetében ez az arány 49 százalék. Mindkét szám uniós szinten is hasonló.

 

Az orosz vakcina bevetése azután lehetséges, hogy Szlovákia is meggyőződik az oltóanyag biztonságáról.

 

Két ország van Európában, ahol ennyire magas a brit mutáció aránya. Szlovákia és Nagy-Britannia. A briteknél a helyzet ugrásszerűen javul, mert magas a lakosság beoltottsági aránya. Szlovákia esetében ez az arány csak az egészségügyi dolgozók esetében biztosított.

 

A járványügyi szakértő megerősítette, hogy Szlovákia az Európai Gyógyszerügynökség előtt adhat zöldet az orosz vakcinának. Ezzel lényegében a magyar eljárás helyességét erősítette meg.

 

Hol követtük el a hibát? – volt a kérdés.

 

Krajci szerint például ott, hogy karácsony előtt nem vezettük be a lockdownot. A brit mutáció megjelenése is ezzel magyarázható, a briteknél dolgozó vendégmunkások időközben nagymértékben behurcolták.

 

Kérdés az esetleges alternatív gyógyszerekre

 

Izraelben eddig 30 embernél teszteltek le egy gyógyszert, Szlovákia már felvette a kapcsolatot a gyártóval. De ez egy hosszú folyamat, amíg ilyen gyógyszer megfelelő mennyiségben rendelkezésre állna.

 

A Brazíliában bevetett orrspray hatását is nehéz ilyen korai fázisban kiértékelni, mivel nincs teljes kép az adott személyek egészségi állapotáról. Az infektológus szerint drága gyógyszerekről van szó, de Szlovákia kapcsolatban áll a brazilokkal is e téren.

 

Esetleges könnyítésekre vonatkozó kérdés, például az istentiszteleteket illetően – Krajci szerint hullámot váltanak ki bármilyen könnyítés, hiszen mindenkinek más szempontok fontosak. Mint elmondta, a Covid-automata viszonylag megengedő. A lényeg, hogy el kell érni a bordó szintet a könnyítések érdekében, nem pedig az újabb és újabb kivételekért lobbizni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.