Nyitókép: Sebastian Kahnert

 

Szlovákia szerdától (február 17.) megszünteti a kevésbé kockázatos országok listáját, valamint a 72 órás PCR-teszttel való határátlépés lehetőségét is. Ezenkívül az ország bevezeti az érkezés utáni kötelező 14 napos karantén abszolválását, miközben a PCR-tesztet legkorábban csak a nyolcadik napon lehet elvégeztetni. A Szlovák Közegészségügyi Hivatal új rendelete alapján bizonyos személyek kivételt élveznek a karantén alól.

 

„Azoknak a személyek, akik az elmúlt 14 napban az EU-tagországaiban, Izlandon, Norvégiában, Liechtensteinben, Svájcban, Nagy-Britanniában és Észak-Írországban tartózkodtak, azoknak kötelező a karantén. Az illetőt legkorábban a nyolcadik napon tesztelhetik le PCR-teszttel. Amennyiben a teszt negatív eredményt mutat, az izolációnak vége. Abban az esetben, ha az illető nem vesz részt a tesztelésen és tünetmentes, 14 nap után szabadulhat a karanténból“

 

– magyarázta Daša Račková, a Szlovák Közegészségügyi Hivatal szóvivője.

 hirdetes_810x300  

 

A karantén azokra a személyekre is vonatkozik, akik az elmúlt két hétben más országban jártak. Ebben az esetben az illetőt legkorábban szintén a nyolcadik napon lehet letesztelni PCR-teszttel, és a karantént csak negatív teszteredménnyel lehet befejezni. A gyerekeket tízéves korig csak abban az esetben kell letesztelni, ha a kezelőorvos a tesztelés mellett dönt. A gyerek karanténja a háztartás többi tagjának karanténjával együtt jár le.

 

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal egyúttal felhívja a figyelmet arra, hogy az országba való visszatéréskor regisztrálni kell a http://korona.gov.sk/ehranica honlapon. Azoknak, akik repülővel érkeznek az országba, elektronikus formanyomtatványt kell kitölteniük.

 

A 14 napos karanténra vonatkozó kivételeket három csoportba osztották. Az első csoportba tartoznak a szomszédos országokból érkező ingázók, diákok, a közeli hozzátartozóról gondoskodó személyek, a földművelők, ezenkívül ide tartozik a kulturális terület, a mediális és hírszolgálat, valamint a tréningfolyamatokon és a professzionális versenyeken részt vevő sportolók.

 

A kivételek második csoportja az EU-s, a norvégiai, liechtensteini, svájci, izlandi és nagy-britanniai ingázókra vonatkozik, továbbá azokra a személyekre, akik átestek a COVID-19-en, illetve akik már több mint 14 napja megkapták a koronavírus elleni vakcina második adagját.

 

A karanténra vonatkozó kivétel továbbra is érvényes a teherforgalom személyzetére, a mentősökre, a temetkezési szolgáltatásokra, a kritikus infrastruktúrára, illetve azokra az emberekre, akiknek kezelésre van szükségük. A határátlépés pontos feltételeit az új rendelet tartalmazza, amely elérhető ITT.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.