Nyitokép: TASR/Jaroslav Novák

 

A V4-nek az a lényege, hogy közös megoldásokat és álláspontokat keressen, ezeket megbeszélje, majd ezt követően ezeket az álláspontokat az Európai Unióban képviselje – jelentette ki Igor Matovič szlovák kormányfő a V4-es országok kormányfőinek találkozója után tartott sajtótájékoztatón.

 

Matovič köszönetet mondott Csehország, Magyarország és Lengyelország szolidaritásáért a múlt század 90-es éveiben, amikor Szlovákára „Európa fekete lyukaként“ tekintettek. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy míg Szlovákia utolsóként lépett be a NATO-ba, addig a V4-es országok az EU-ba már együtt csatlakoztak.

 

 hirdetes_810x300  

„Az én véleményem nagyon közel áll Orbán Viktor álláspontjához. Az emberek egészségének és életének védelmét nem lehet összekapcsolni a geopolitikával, a vírus nem válogat kelet és nyugat között…A mi kötelességünk az, hogy biztonságos vakcinát szerezzünk be tekintet nélkül arra, hogy honnan származik“

 

– jelentette ki Matovič arra a kérdésre, miszerint Szlovákia Magyarország példáját követve még az EU jóváhagyása előtt tárgyalni fog-e az orosz Szputnyik V vakcina beszállításáról.

 

Fotó: TASR/Jaroslav Novák
Fotó: TASR/Jaroslav Novák

 

A szlovák kormányfő után Andrej Babiš cseh kormányfő is felszólalt.

 

„A V4 nem egy politikai blokk. A V4 annak a 65 millió polgárunknak a gazdasági blokkja, akinek az érdekeiért harcolunk. Emellett, természetesen, Európa érdekeiért is küzdünk“

 

– mondta Babiš.

 

„Sajnálom, hogy az EU hitt abban, hogy a gyógyszerészeti vállalatok komolyan fognak hozzáállni a dolgokhoz“

 

– jelentette ki Babiš hozzátéve, hogy az oltóanyagok gyártói az EU-n kívülre szállítják a vakcinákat, amit szerinte minél gyorsabban le kellene állítani.

 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a tárgyalás megkezdése előtt azt nyilatkozta a lengyel és a magyar médiának, hogy a V4-ek feladata az, hogy megvédjék Európát a külső támadásoktól, a belső birodalomépítési tendenciáktól, illetve megőrizzék a nemzeteik és hazáik függetlenségét.

 

A sajtótájékoztató kezdete előtt a kormányfők egy közös nyilatkozatot írtak alá a V4-es csoport együttműködéséről.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.