Nyitókép: reprofoto (Fb-live)

 

Szlovákia nem tett le arról, hogy megrendelje a kormányfő által előtárgyalt, 2 millió adag Szputnyik V orosz vakcinát, mégpedig a legkisebb koalíciós partner, a Za ľudí vétója ellenére sem. A jogszabályok alapján az egészségügyi miniszternek lehetősége van saját hatáskörében is eljárni.

 

Amennyiben a szlovák szakhatóság jóváhagyná az orosz oltóanyagot, az kísérleti jelleggel lenne használható az országban, önkéntes alapon. Igor Matovič mai sajtótájékoztatóján már jelezte, hogy ő maga elképzelhetőnek tartja ezt az irányt, tekintve, hogy az emberek élete és egészsége mindennél fontosabb.

 

Király Zsolt: A Szputnyik-ügy – A Za ľudí 19-re lapott húzott

 hirdetes_400x285  

 

A Szputnyik V-öt egyébként már a világ 30 országában (köztük Magyarországon, Szerbiában, San Marinóban, Argentinában, vagy épp az arab világban) is használják, különösebb mellékhatások nélkül.

 

Igor Matovič újságírói kérdésre elmondta, hogy a 2 millió adag orosz vakcina 17 millió euróba kerülne, ami „egy napos lockdown”ára, fogalmazott. Ő maga minden probléma nélkül hajlandó beoltatni magát a Szputnyikkal.

 

A kományfő egy február elején, az AKO ügynökség által készített felmérést is bemutatott, melynek legfontosab üzenete, hogy 300 ezer személlyel bővülne az emberek hajlansósága a vakcinázásra, amennyiben az orosz oltóanyag is választható lenne.

5,7 százalékkal ugrana meg az oltási hajlandóság az országban, ha az oltóanyagok között a Szputnyik V is szerepelne. Felmérés forrása: AKO/Kormányhivatal

 

A teljes lakosság 51,4 százaléka hajlandó lenne beoltatni magát az orosz oltóanyaggal, 15 százalék nem tudja, 33,5 százalék pedig ellene lenne. Felmérés forrása: AKO/Kormányhivatal

 

A sajtótájékoztatóról készült bővebb anyagunk alább olvasható.

 

Matovič: Kétmillió adag orosz vakcina érkezhet Szlovákiába június végéig

 

A Za ľudí vétója miatt Szlovákia nem vásárol orosz vakcinát. Helyes döntés született?

Betöltés ... Betöltés ...

 

Korábban már arról is megkérdeztük olvasóinkat, hogy beoltatnák-e magukat az orosz vakcinával:

 

Beoltatnád magad a Sputnik V orosz vakcinával?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

 

Körkép.sk 

Megosztás:
Címkék: AKO szputnyik V

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.