Nyitókép forrása: reprofotó, yoputube.com

 

Mi lenne, ha a komáromiak a hídon átmenve magyar Komáromban kérnék azt a vakcinát, amiben bíznak? – kezdte pénteki sajtótájékoztatóját Igor Matovič (OĽANO) kormányfő. Matovič felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon engedélyezték és használják az orosz Szputnyik V vakcinát, ahogy 29 másik országban is, köztük Dubajban és az Egyesült Arab Emírségekben is, ahova több szlovák (enyhe utalást tett Richard Sulík liberális pártelnökre is) előszeretettel utazik.

 

„Miközben napról napra újabb és újabb ország engedélyezi az orosz vakcinát, Szlovákiában napról napra újabb és újabb halálesetek történnek. Nagyon sajnálom, hogy az egyik koalíciós partner kísérletezni akar azzal, vajon túlélik-e az emberek vakcina nélkül a járványt?”

 

mondta a miniszterelnök.

 

Hozzátette, hogy Szlovákia is nagyon bízott az Európai Unió vakcinázási tervében, de a valóság az, hogy az Egyesült Államokban a lakosság arányában négyszer annyi embert oltottak be eddig, mint az EU-ban.

 hirdetes_300x300  

 

„Sajnos az Európai Unió tagállamai a fejlett világ lúzereivé váltak. Bíztunk abban, hogy a gyártók leszállítják, amit leszerződtünk. De nem így történt, és közben nálunk meghalnak az emberek. Ilyen helyzetben geopolitikai játszmákat helyezni az előtérbe – mert ismerjük be, hogy kizárólag erről van szó – helytelen és súlyosan populista lépés.”

 

mondta Matovič. Elmondta, hogy miközben az uniós tagállam Magyarország regisztrálta az orosz vakcinát, nálunk továbbra is Fehéroroszországról beszélnek a kérdés kapcsán. Kijelentette: „Igen, drágább, mit az AstraZeneca, de az AstraZenecát is ismerjük már a tanárok oltása kapcsán”, ráadásul az orosz vakcina jóval hatékonyabb (Astra: 62-90 százalék között, Szputnyik V: 91,7 százalék).

 

„Az emberek meghalnak, a brit mutáció nagy arányú jelenléte mellett az egyetlen pozitív lehetőségünk minél hamarabb beoltani az embereket”

 

Fogalmazott, hozzátéve, hogy Szputnyik V biztonságos és hatásos megoldás lehet.

 

Matovič kijelentette, hogy a brit mutáció mellett nem elég az eredetileg kitűzött 60 százalékos oltottsági szint az aktív korú lakosságból, hanem 80 százalékos kell a teljes lakosságból. Elmondása szerint a vakcinagyártók már vizsgálják, hogyan lehetnek megoldani a gyermekek tömeges oltását. 

 

„Az egyetlen, ami ma segíthet, az a geopolitikai játszmák elutasítása, a vakcinát pedig úgy kell nézni, mint orvosságot, amelynek hatékonyságát nem az határozza meg, hogy keletről, vagy nyugatról érkezik”

 

 

Matovič a fenti felmérésre hivatkozva kijelentette, hogy háromszázezer emberrel több lenne hajlandó beoltatni magát csak azért, mert orosz vakcinát is lehet használni.

 

Matovič szerint azzal utasítani el az orosz vakcinát, hogy az ellentétes az európai irányelvekkel, puszta félrevezetés, hiszen több olyan gyógyszer is van ma forgalomban Szlovákiában, amelyet sem a szlovák Gyógyszerfelügyelet (ŠÚKL), sem az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem engedélyezett. Egyszerűen kivételt kapott, mert az emberek életének megmentése előbbre való, mint  a bürokratikus eljárások.

 

A kormányfő ezután bejelentette, hogy az elmúlt hetekben az orosz gazdasági miniszterrel tárgyalt, és sikerült megállapodniuk „egy kisebb csodában”, kétmillió adagnyi orosz vakcinában júniusig. Állítása szerint erről a koalíciós partnerek tudtak.

 

Már ebben a hónapban 160 ezer adag állt volna rendelkezésre.

 

Újságírói kérdésre Matovič elmondta, ő nagyon örülne neki, ha Marek Krajčí egészségügyi miniszter külön engedélyt adna a vakcinának.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.