Nyitókép forrása:  hnonline.sk

 

tavaly decemberben a NAKA kommandósai vették őrizetbe Jaroslav Haščákot, Szlovákia egyik leggazdagabb emberét, oligarchát, a PENTA befektetőcsoport egyik vezetőjét. Haščák a hírhedt Gorilla-felvételek főszereplője, és rács mögé emiatt került. A hatóságok gyanúja szerint egy SIS ügynöktől vásárolta meg hangfelvételt, de mivel az ügylet nem volt éppen legális, ezért fiktív elemzéseket rendelt meg és fizetett ki az illetőnek. Így cserélt gazdát közel 200 ezer euró. Sokáig nem kellett raboskodnia, a Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta beadványát, és szabadlábra helyezte az oligarchát. A szlovák sajtóban megjelent információk szerint már azt is tudni lehet, miért.

 

Haščákot a Specializált Büntetőbíróság azért tartotta rács mögött, mert úgy ítélték meg, hogy befolyásolná a tanúkat és az eljárás menetét. Az oligarcha védői fellebbeztek, a Legfelsőbb Bíróság pedig jóváhagyta azt. A védők azzal érveltek, hogy a rendőrség nem bizonyította „ésszerű valószínűséggel, hogy ügyfelük úgy követte el a bűncselekményeket, ahogyan azzal vádolják”.

 

A Legfelsőbb Bíróság nem látta megalapozottnak az őrizetbe vételt sem, a taláros testület hiányolta a bizonyítékokat. Az internetre hiába került fel a Gorilla felvétel, a bíróság azt nem akarja bizonyítékként elfogadni az eljárásban. Ahogy azt az USB-kulcsot sem, amelyet Marian Kočnernél talált letartóztatásakor a rendőrség, majd Dušan Kováčik korábbi speciális ügyészhez került (jelenleg börtönben van bűnszervezet alapításának gyanújával), akinek vélhetően az volt a feladata, hogy megsemmisítse azt.

 

 hirdetes_300x300  

Épp ezek a körülmények indokolták az ügyész szerint Haščák vizsgálati fogságát. A Legfelsőbb Bíróság azonban úgy vélte, hogy pusztán a „szokatlan” szerződéskötés a SIS-ügynök és Haščák között nem jelenti automatikusan, hogy törvénytelenségről van szó.

 

Az ügyész indoklásként azt is hangsúlyozta, hogy Haščák és a PENTA nyomást gyakorolhat a közvéleményre és hatóságokra a tulajdonában lévő sajtó segítségével. Az Aktuality.sk közlése szerint 2011 (a Gorilla-ügy kirobbanása) és 2020 között több mint 14 ezer cikk jelent meg Szlovákiában a felvételről és annak tartalmáról. A PENTA tulajdonában lévő News and Media Holding kiadóhoz tartozó lapokban mindössze 800 cikk jelent meg, ami piaci súlyukhoz képest elenyésző.

 

A nyilvánosságra hozott határozat nagy részét kitakarták, így annak tartalma csak részben ismert.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!