A lakosok részvétele nélkül zajló első elektronikus ház- és lakásszámlálás 100%-os eredménnyel zárult.

 

A 2021-es nép- és lakásszámlálási projekt első fázisa 2020. június 1-jén vette kezdetét a ház- és lakásszámlálással. A ház- és lakásszámlálás 2021. február 12-ig tartott, amire 2021. február 15-től közvetlenül kapcsolódik a 2021. március 31-ig tartó népszámlálás.

 

A koronavírus-járvány miatt a nép- és lakásszámlálásról szóló törvény értelmében az asszisztált népszámlálásra 2021. április 4. és 2021. október 31. között kerül sor. A ház- és lakásszámlálás 2021. február 12-én a szlovákiai házak és lakások 100%-os megszámlálásával végződött.

 

 hirdetes_810x300  

Professzionális hozzáállás, komoly elkötelezettség

 

Így lehetne jellemezni a 2021-es nép- és lakásszámlálási projekt első részét, a ház- és lakásszámlálást. A ház- és lakásszámlálást 2020. június 1-jétől az önkormányzatok végzeték a lakosok részvétele nélkül, és az említett időszakban aktívan együttműködtek a SZK Statisztikai Hivatalával és a kezelőkkel.

 

 „Valóban nagy sikernek tartjuk azt a tényt, hogy a ház- és lakásszámlálást 100%-os eredménnyel tudtuk megvalósítani. Annak ellenére, hogy a 2020-as évben és a 2021-es év elején is nagy próbatétel elé állították az önkormányzatokat, a ház- és lakásszámlálási folyamat során az összes feladattal meg tudtak birkózni, amiért köszönetet szeretnénk nekik mondani. Minden egyes, az önkormányzat részéről megbízott személy ugyanúgy köszönetet érdemel, mint a SZK Statisztikai Hivatalának szakmai csapata, amely a járványügyi rendelkezések ellenére is mindenre rugalmasan tudott reagálni“

 

– hangsúlyozta Ľudmila Ivančíková, a Szlovák Statisztikai Hivatal demográfiai osztályának vezérigazgatója.

 

Forrás: nepszamlalas.sk

 

Ilyen eredménnyel végződött a ház- és lakásszámlálás

 

A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai alapján 2020. június 1-jéig Szlovákia 3 019 683 lakhellyel rendelkezett. A ház- és lakásszámlálásba 2 927 település kapcsolódott be. A projekten 4 940 megbízott személy, 815 menedzser, a pozsonyi Statisztikai Hivatal, valamint az összes szlovákiai kerületi város dolgozott.

 

A ház- és lakásszámlálás során az alábbi változókat írták össze: lakástulajdon formája, lakás alapterülete m²-ben/beépített terület m²-ben, lakóhelyiségek száma, emelet, fűtéstípus, fűtésre használt energiaforrás, vízvezeték, vízöblítős toalettek, fürdőszoba, ház/lakhely típusa, épületszintek száma, vízellátás típusa, építés ideje, tartószerkezet anyaga, utolsó felújítás ideje, ablakcsere, tetőcsere, külső burkolat felújítása, hozzáépítés és emeletráépítés, kanalizációs csatlakozás típusa, gázcsatlakozó.

 

A ház- és lakásszámlálás eredménye 2021. február 12-ig így alakult:

 

1 095 159 megszámlált ház

1 020 340 megszámlált lakás

94 927 megszámlált egyéb lakhely

 

„Rendkívül nagyra értékelem az egész csapat munkáját, beleértve a megbízott személyeket, azok menedzsereit, illetve az önkormányzatok szakmai elkötelezettségét. A járvány idején is képesek voltunk professzionális módon megvalósítani egy egyedi projektet az országban. Bízom benne, hogy ugyanilyen sikeresen fogjuk megvalósítani a népszámlálást is, melynek ünnepélyes befejezését vélhetően már mindannyian egészségben fogjuk megélni“

 

– jelentette ki Ing. Alexander Ballek, a SZK Statisztikai Hivatalának elnöke.

 

Forrás: nepszamlalas.sk

 

Mikor és kinek lesz elérhető a végső eredmény

 

Az első eredmények már 2021-ben közzétételre kerülnek, a további adatok 2022-ben fognak rendelkezésre állni. Országos és nemzetközi szinten az adatok komplex feldolgozására és annak közzétételére 2024 elejéig várni kell.

 

Az eredmények elérhetőek lesznek a települések és hivatalok, szervek és szervezetek (nem csak állami), tudósok és akadémikusok, előrejelzési szakértők (prognosztikusok), demográfusok, szociológusok, szakértők, diákok és a laikus nyilvánosság számára.

 

Statisztikai Hivatal/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!