Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Változatlanul tovább romlanak a koronavírus-járvány mutatói Csehországban.

 

A kormány ezért pénteken este elhalasztotta az üzletek korábban hétfőre jelzett megnyitását és megkérdőjeleződött az iskolák március elsejére tervezett részleges megnyitása is. A cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton reggel közölt kimutatásokból kitűnik, hogy pénteken 6366-ra emelkedett a kórházban kezelt betegek száma, közülük 1290 állapotát súlyosnak minősítették az orvosok. Mindkét szám néhány napja újra emelkedik, akárcsak a járvány terjedését mutató reprodukciós szám.

 

Pénteken ez a korábbi 1,09-ről 1,19-re nőtt, ami egyértelműen jelzi, hogy a járvány terjedése gyorsulóban van. A járvány tavaly márciusi kitörése óta elhunytak száma már meghaladja a 19 ezret. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg több mint százezer.

 

 hirdetes_810x300  

A kórházi helyzet néhány járásban kezd drámaivá válni, mert egyre több kórház ágyhiánnyal, illetve képesített személyzethiánnyal küszködik. Már napok óta tele van a chebi, a sokolovi és a trutnovi járási kórház, és a betegeket ezekből a lezárt járásokból más kórházakba kell szállítani. Naponta 15-20 emberről van szó.

 

A kelet-csehországi chrudimi kórház pedig bejelentette, hogy az új betegeket már csak az intézmény folyósóin tudják elhelyezni. Felmerült az is, hogy mérlegelik a tornatermek átalakításának a lehetőségét is ideiglenes kórházteremmé. Ezt Jan Blatny szakminiszter közölte pénteken este a közszolgálati televízióban.

 

Blatny bejelentette, hogy keddtől kezdődően a tömegközlekedési eszközökben, egészségügyi intézményekben és az üzletekben már nem elég az egyszerű arcmaszkok viselése, hanem legalább FFP2 légzésvédőt kell használni. Ezeket a légzésvédőket a kormány korábbi rendelete szerint jelenleg áfa nélkül kell árulni az országban. Sajtójelentések szerint a jobb légzésvédők iránti kereslet azonnal megkétszereződött-megháromszorozódott.

 

Folytatódik az oltási program is, naponta mintegy 15 ezer embert oltanak be, kizárólag az EU-ban jóváhagyott vakcinákkal. Eddig mintegy 540 ezer ember kapott vakcinát, mintegy 200 ezren már a második adagot is. Az oltás gyorsabb tempóját a vakcinahiány akadályozza.

 

Vezető cseh politikusok ismételten felhívták a lakosság figyelmét, hogy tartsák be a kihirdetett óvintézkedéseket, mert ez az alapja a kór elleni sikeres küzdelemnek.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!