Nyitókép: TASR – Jakub Kotian

 

Már három év telt el a kettősgyilkosság óta, mely alapjaiban rengette meg a szlovákiai társadalmat. 2018. február 21-én este Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát saját nagymácsédi otthonukban lőtték agyon. Holttestüket napokkal később, február 25-én találták meg, halálhírük pedig egy nappal később került nyilvánosságra. A bérgyilkos már rács mögött van, a vélhető megrendelőket azonban – bizonyítékok ellenére – felmentette a bíróság. Igaz, a döntés még nem végleges.

 

Kuciakék tragédiája felrázta az országot, heves tüntetéshullámot indított el, melyek során az akkori Smer-SNS-Most-Híd-kormány leváltását követelték emberek tízezrei. Bár Robert Fico kormányfőt és Robert Kaliňák belügyminisztert sikerült nagyjából eltávolítani, Bugár Béla és az ő híres harmadik mondata a soron következő választásokig hatalmon tartotta a korrupt politikai garnitúrát.

 

Ján Kuciak az Aktuality.sk oknyomozó újságírója volt. Cikkeiben leginkább Marian Kočner és más, az aktuális kormányzattal kapcsolatba hozható oligarchák ügyeiről írt. Azt már az első pillanattól tényként kezelte a rendőrség, hogy Kuciaknak munkája miatt kellett meghalnia. Az általa feltárt botrányok legtöbbjét azóta kivizsgálták és több esetben is megtörtént a vádemelés.

 

 hirdetes_300x300  

Cikkei lerántották a leplet a korrumpálódott szlovák politika mocskos dolgairól és a maga mezítelenségében engedték láttatni, hogy a jelszó a „pénz mindenek előtt”. A csalódott szlovákiai választók jórészt Kuciakék tragédiájának nyomán egy évvel ezelőtt a teljes kormányváltás mellett döntöttek, és azoknak adták szavazataikat, akik a korrupció eltörlését és az ország megtisztítását ígérték. Az elmúlt egy évben a koronavírus-járvány mellett az oligarchák, magas beosztású rendőrök, hivatalnokok lefüleléséről szóltak a hírek, és valószínűleg érnek majd bennünket még meglepetések.

 

Megemlékezések a harmadik évfordulón

 

A fiatalok halálának harmadik évfordulóján a járványra való tekintettel csak visszafogott megemlékezésekre kerül sor.

 

10:30-kor Juraj Šeliga (Za ľudí), a parlament alelnöke helyez el virágot Nagymácsédon. 14:00-kor Zuzana Čaputová államfő az SzNF téren emlékezik meg a meggyilkolt fiatalokról. 20 órától a Memento tart online koncertet.

 

Ján, Martina, nyugodjatok békében!

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.