Nyitókép: GettyImages

 

Amennyiben szoros kapcsolatba kerültünk egy pozitívan tesztelt személlyel, azonnal karanténba kell vonulnunk. A koronavírus-tesztet azonban csak a nyolcadik nap után végeztethetjük el – hívta fel a figyelmet az egészségügyi tárca.

 

A koronavírus-tesztet legkorábban a nyolcadik napon lehet elvégeztetni, és a https://korona.gov.sk/poziadat-o-vysetrenie-na-covid-19 honlapon lehet kérni. Tünetek esetén elég az antigénteszt, amennyiben tünetmentes lefolyásról van szó, PCR-tesztre van szükség.

 

 hirdetes_810x300  

„A tünetmentes személyeknél is 14 napig tart a karantén még akkor is, ha a koronavírusteszt negatív eredményt mutat. Abban az esetben, ha 14 nap alatt az illetőnél a betegség bármilyen tünete jelentkezik, a karantén befejezéséről a körzeti orvos dönt”

 

– hívta fel a figyelmet Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője.

 

A szóvivő szerint az enyhe tüneteket is konzultálni kell az orvossal annak érdekében, hogy megakadályozzák a páciens egészségi állapotának rosszabbodását.

 

Szoros kapcsolatnak azok a személyek minősíthetők, akikkel egy háztartásban élünk, egy légtérben dolgozunk, akivel szemtől szembe találkoztunk, köhögtünk és tüsszögtünk a közelében. Továbbá ide tartoznak azok a személyek, akikkel több mint 15 percet töltöttünk el kétméteres távolságig, akikkel egy autóban utaztunk vagy két ülőhelynyi távolságra ültek tőlünk a közlekedési eszközben.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.