Nyitókép: Forró Krisztián Fb-oldala

 

Tegnap volt három éve, hogy 2018. február 21-én Nagymácsédon meggyilkolták Ján Kuciak oknyomozó riportert és menyasszonyát.

 

A kivégzés soha nem látott tüntetéshullámot váltott ki az országban, mely fejeket követelt a politikában is. Robert Kaliňák belügyminiszter és Robert Fico kormányfő benyújtotta lemondását, előrehozott választásokra azonban nem került sor. A maffiaállam, benne többek között Solymos László környezetvédelmi miniszterrel, Gál Gábor igazságügyi miniszterrel egészen a 2020. február 29-i parlamenti választásokig kitartott.

 

Maffiaállam a Most-Híd támogatásával

 hirdetes_810x300  

 

Mégpedig a Bugár Bélának köszönhetően, aki a Smer – SNS – Most-Híd kormány megmentéséről Marian Kočnerral, a Kuciak-gyilkosság feltételezett megrendelőjével tárgyalt a Maldív-szigeteken. Legalábbis Kočner-könyvtárának tartalma alapján (könyvtár alatt Marian Kočner rendőrség által lefoglalt mobiltelenfonját értjük, melyet Peter Tóth adott le a rendőrségnek, ahol sikerült feltörni és kinyerni annak tartalmát).

 

A gyilkosság körülményei vérfagyasztóak, és mindannyiunk előtt jól ismertek. De ugyanúgy vérfagyasztó az is, ami az azt követő időszakban magyar vonalon történt és történik.

 

A Kuciak-gyilkosság után alig pár nappal Czucz István oligarcha, Bugár Béla, annak felesége és tőlük látszólag függetlenül Marian Kočner is a Maldív-szigetekre utazott. Bugár kirándulását a legnagyobb belpolitikai viharok közepette Kočner szerint a Gorilla aktákban is többször szereplő egykori Transpetrol főnök-oligarcha, a somorjai Czucz fizette.

 

Bugár találkozója Kočnerrel a Maldív-szigeteken nem volt véletlen. Kočner az oligarcha Czuczcal intézte

 

A Maldív-szigeteken Bugár és Kočner, Ján Kuciak meggyilkolásának feltételezett megrendelője többször találkoztak. Mi több, Czucz – Bugár és Kočner együtt reggeliztek, melynek során a maffiózó mindent elkövetett, hogy rábírja a Most-Híd vegyespárt elnökét az előrehozott választások elkerülésére.

 

Kočner – Czucz – Bugár

 

2018. március 8-án a következő üzenetváltások zajlottak Marian Kočner és a gyilkosság másik feltételezett megrendelője, a magyarul is jól beszélő komáromi Alena Zsuzsová között:

 

Kočner Zsuzsovának: „Jó reggelt. Épp túl vagy a közös reggelin Bélával.“ Majd később ezt írta: „Délután még leülök vele…Elmondom neki, mit és hogyan tennék én az ő helyében…:) Azt hiszem, nagyon fog figyelni…“

 

Hogy értsük, Szlovákiában a gyilkosság miatt ekkor már több tízezres tüntetések zajlottak, miközben Bugár a Maldív-szigeteken a gyilkosság feltételezett megrendelőjével tárgyalt a maffiaállam megtartásáról.

 

Marian Kočner és Bugár Béla. Kép: Aktuality.sk/TASR

 

Kočner aznap még ezt írta Zsuzsovának:

 

„Reggel azt mondta, hogy ha sikerül áttennie a repülőjegyét, holnap hazautazik…“ Majd folytatta: „Már a tárgyalás után vagyunk. Jó felfogású ember,“ állította Kočner, és megerősítette Zsuzsovának, hogy Bugár valóban korábban megy haza, ami be is következett.

 

Béla tudta, mit kell csinálnia

 

Kočner másnap, 2018. március 9-én ezt írta Zsuzsovának: „Nos, megreggeliztünk a Bélával, aki elviharzott a barikádokra …“

 

„Kíváncsi vagyok, hogy fog cselekedni,“ válaszolt Zsuzsová.

 

„Jól,“ reagált Kočner.

 

Ezt követően ült össze Pozsonyban a Most-Híd Országos Tanácsa, hogy a kormányból való kilépésről tárgyaljon. Egy ilyen kilépés a kormány bukását és előrehozott választásokat jelentett volna.

 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt bugar, maldiv szigetek
Bugár a repülőtéren. Kezében a Maldív-szigetekre csomagolt bőröndje. Kép: pluska.sk

 

A vegyespárt Országos Tanácsa 2018. március 12-én határozatot fogadott el, melyet több párttag számára egyértelmű volt: vagy megegyezik a koalíció az előrehozott választásokról, vagy a Most-Híd kilép a koalícióból. Ez automatikusan a kormány végét és előrehozott választásokat jelentett volna.

 

A Maldív-szigeteki egyeztetés után jött a fordulat

 

Kočner Czucztól az egészről vélhetően pontosan tudott. Már egy nappal korábban, március 11-én ugyanis azt írta Czucz Kočnernak hogy: „Nincs megegyezés…“

 

“Kitartunk?” kérdezte Kočner.

 

“Reméljük,” reagált Czucz.

 

A fordulat szerdán, 2018. március 14-én következett be, amikor Robert Fico benyújtotta lemondását az államfőnek. Alig egy napra rá a Most-Híd képviselői támogatásukról biztosították az új, Peter Pellegrini (akkor még Smer) vezette új kormányt. Bugár Béla az ezt követő sajtótájékoztatón az Országos Tanács határozatának „harmadik mondatával“ érvelt, ami manőverezési lehetőséget adott az elnökség számára arra az esetre, ha a körülmények terén alapvető változás állna be. Ez a rendkívüli körülmény lett végül a kormány rekonstrukciója, Fico Pellegrinivel való váltása, és így az előrehozott választások elmaradása.

 

Lehet, hogy egy fekete-fehér kép erről: egy vagy több ember és , szöveg, amely így szól: „#ALL FOR JAN”
Kép: archív

 

Kočner és Czucz aznap ünnepeltek. Mindketten tudták, hogy az új kormányban már nem lesz ott a „mumlavának, azaz morgónak“ hívott Lucia Žitňanská, akit később az azóta több NAKA által vizsgált ügybe keveredett Gál Gábor váltott.

 

Bugár a KIRÁLY

 

“Örülj, hogy így alakult,” írta Kočnernak Czucz egy mosoly jellel megtoldva.

 

“Persze hogy örülök,” reagált Kočner. “Mindnyájan örülünk. Béla a KIRÁLY.”

 

A Most-Híd végül nem lépett ki a kormányból. Bugár, Solymos és Gál, a vegyespárt háromfős delegációja a Smerrel való tárgyalását követően bejelentette, hogy maradnak a kormányban. Robert Fico kormányfőt pedig Peter Pellegrini váltotta. Ekkor haragudott meg nagyon Fico Bugárra.

 

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár, podpredseda strany Lászlo Sólymos (vľavo) a minister spravodlivosti Gábor Gál (vpravo)
Bugár, Solymos és Gál az emlékezetes harmadik mondattal, útban Robert Ficohoz a kormányhivatalba. Kép: aktuality.sk

 

A Most-Híd látva a viselkedését, természetesen, ha lehet, ismét kormányra lépne Pellegrinivel. Mivel ehhez önmaga már nem elég erős, szüksége van hozzá a magyarokat megszólító pártokra, leginkább az MKP-ra. A Simon Zsolt vezette Magyar Fórum, illetve az Összefogás párt ugyanis többször egyértelműen kinyilvánította, hogy elutasítja az előző kormány tagjaival való bármilyen politikai együttműködést.

 

Március 13-án Kočner még küldött egy cikket Zsuzsovának Peter Tóthtól a Dateľ portálról arról, hogy Bugár bár első látásra úgy tűnik, még nem mondott le a hatalomról. Kočner Zsuzsovának ehhez egy megjegyzést is fűzött, miszerint:

 

„Béla nem egy fasz. Nyitva hagyta a hátsó ajtót. Elvégre jól belevertem az egészet,“ írta Kočner.

 

Összegezve az egészet

 

Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolása után alig két héttel Bugár Béla és a kettős gyilkosság feltételezett megrendelője, Marian Kočner a Maldív-szigeteken arról tárgyaltak, hogyan lehetne megmenteni a maffiakormányt, mely végül ki is bírta a tavaly februári parlamenti választásokig.

 

Úgy, hogy Bugár Béla maradt a parlament alelnöke, Solymos László, a Most-Híd jelenlegi elnöke maradt környezetvédelmi miniszter (azóta őt is többször kihallgatta a NAKA), a szintén a rendőrség célkeresztjében levő Gál Gábor pedig igazságügyi miniszter.

 

Lehet, hogy egy kép erről: szabadtéri
Forró Krisztián (balra) és Berényi József (jobbra) Ján Kuciak és menyasszonya nagymácsédi házánál. Kép: Forró Krisztián Fb-oldala

 

Ján Kuciak, Gál Gábor és Forró Krisztián, az MKP elnöke is Nagymácsédiak. Az MKP elnöke tegnap gyertyát gyújtott Kuciak házánál, melyhez a következőket írta:

 

Érzi a potenciális partner a felelősség súlyát?

 

„Két fiatal embert, akik előtt ott volt még az élet, meggyilkoltak. Azért, mert meg akarták tisztítani a társadalmat, hogy a következő generáció már egy jobb világban nőjön fel.

 

Bár hihetnénk azt, nem sikerült nekik, de ez nem igaz! Elindítottak egy folyamatot, és csak rajtunk múlik, hogy folytatjuk-e munkájukat. Nem engedhetjük meg, hogy a korrupció, hatalomvágy és az önös érdekek jellemezzék mindennapjainkat!“

 

A potenciális partnerek remélhetőleg érzik a felelősséget, amikor a fentiek ismeretében a vegyespárttal, és annak toxikus politikusaival tárgyalnak a jövőről múltról…

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 36 olvasónak tetszik ez a cikk.