Nyitókép forrása: eTrend.sk

 

Miközben a politikusok egymást hibáztatják a kialakult járványhelyzetért, a szlovákiai kórházakban is már olyan döntéseket kell hozni, mint a tavaszi hullám idején Bergamóban, vagy egy ideje a cseheknél. Az ágyak és lélegeztetőgépek elfogytak, az orvosoknak dönteniük kell, hogy a szűkös erőforrásokat melyik beteg megmentésére fordítsák – kinek lehet esélye, és kinek nem.

 

Csehországban már nyíltan beszélnek arról, hogy egyes kórházakban egy ideje az orvosoknak kell eldönteniük, hogy ki kapjon és ki ne kapjon életmentő kezelést. Azonos helyzetben lévő páciensek esetében az érkezési sorrend dönt, de ha az egyikük például súlyos tüdőgyulladással küzd, vagy erős dohányos lévén minimális esélye van a felépülésre, az orvos a másik beteget teszi lélegeztetőgépre.

 

Nálunk hasonló a helyzet. A Hospodárske Noviny által megszólított breznóbányai orvos elmondása szerint ha egy 50 éves és 80 éves súlyos állapotban lévő beteg közül kell választani, a „perspektivikusabb”, nagyobb eséllyel rendelkezőt választják. De a másiknak is megpróbálnak máshol kezelést biztosítani.

 

 hirdetes_810x300  

„Valamikor sikerül, valamikor sajnos nem. Felesleges hazudnunk – ezek az emberek meghalnak, és néha a lélegeztetőgépre kapcsolás csak elnyújtja a beteg távozását”

 

fogalmazott az orvors.

 

Nem a lélegeztetőgépek hiánya a fő probléma

 

Szlovákiában nagyjából 800 lélegeztetőgép állta betegek rendelkezésére, ebből két héttel ezelőtt már csak 70 volt szabad, ma 52 – de ez országos adat. Van kórház, ahol egy szabad gép sincs, máshol a folyosón sorakozik néhány, amíg el nem foglalják az érkező betegek.

 

Ám nem a technika a legsúlyosabb probléma. Információink szerint jóval nagyobb gond, hogy a lélegeztetőgépek kezeléséhez értő egészségügyi személyzetből is hiány van – egy géphez egy anesztiziológus orvosra/nővérre van szükség, márpedig nincs elég ilyen végzettségű alkalmazott a kórházaknál. Ezért terjedt el a magasnyomású légzésterápiás gépek használata kórházainkban, amelynek kezeléséhez nincs szükség speciális ismeretekre, de viszonylag jól teljesítenek a frontvonalban.

 

További problémát jelent, hogy nem csak lélegeztetőgépekből van kevés, hanem intenzív és COVID-ágyakból is. A legtöbb kórház már elérte tűrőképessége határát. Sok helyen a kapacitás 110 vagy még nagyobb százalékán dolgoznak, miközben a nővérek, orvosok állóképessége is véges.

 

Jelenleg a lélegeztetőgépre kerülő súlyos COVID-betegek alig több, mint fele, a kórházba kerülőknek pedig csak két harmada éli túl a betegséget, ami iszonyatosan rossz arány.

 

Fegyvertelenül várjuk a harmadik hullám még erősebb rohamát

 

A helyzet annál veszélyesebb, hogy új felszálló ágba érkeztünk. Itt van a koronavírus veszélyesebb, fertőzőbb mutációkkal teli harmadik hulláma, a kórházak pedig ebben a tarthatatlan állapotban várják a rohamot.

 

Felelősöket persze lehetne keresni. A legtöbben úgy vélik, hogy  a karácsony előtti szigorú lockdown elmaradása vezetett oda, hogy Szlovákia ma már nem csak a legmagasabb népességarányos halálesetben világcsúcstartó, hanem a súlyos esetek számában is. És miközben az egészségügy a szemünk láttára omlik össze, az ellenzék hol kevesebb, hol több szigorítást követel, a liberálisok az éttermek megnyitására törekednek és a másfél milliárdos euró uniós pénzre váró egészségügyi minisztériumot akarják megszerezni. Egyeseknek pedig a rendelkezésre álló vakcinák számának növelésénél még mindig többet számít, hogy mit gondolnak majd róluk Brüsszelben.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.