Nyitókép: Körkép.sk

 

Az MKP elnökének közbejárására a magyar kormány felajánlásából 10 modern, mozgatható lélegeztetőgéppel bővült a súlyos járványügyi helyzetben levő Szlovákia egyik Covid-kórházaként is üzemelő galántai intézmény eszközparkja.

 

Az összesen mintegy 50 ezer euró  (hozzávetőlegesen 18 millió forint) értékű felajánlást ma adta át Forró Krisztián, az MKP elnöke és Márvány Miklós, Magyarország pozsonyi nagykövetségének elsőbeosztottja a kórház vezetésének.

 

 hirdetes_810x300  

 

A 10 régi mellé 10 új

 

A galántai Szent Lukács kórházban eddig működő 10 lélegeztetőgép mellé így további 10, modern gép érkezett. A központi, azaz ún. vörös covid-kórházként is funkcionáló intézmény részéről a felajánlást Alexandra Pavlovičová, a galántai kórház igazgatónője, valamint az aneszteziológia és intenzív ellátás osztályvezető főorvosa, Bodáková doktornő, valamint Obermanová főnővér vették át.

 

Az MKP elnöke Forró Krisztián és Magyarország pozsonyi nagykövetsége 10 darab modern lélegeztetőgépet adtak át a galántai Covid-kórháznak.

Közzétette: Körkép – 2021. február 23., kedd

 

A kórház dolgozói még ma be is üzemelik a gépeket.

 

Forró Krisztián az átadás során köszönetet mondott a magyar kormánynak és Magyarországnak a felajánlásért. Ezzel nemcsak a szlovákiai magyaroknak, hanem az egész országnak segítenek, hiszen a lélegeztetőgépek minden rászoruló rendelkezésére állnak.

 

„A magyar fél ezzel szolidaritását fejezte ki Szlovákiával szemben”

 

– hangsúlyozta Forró.

 

„Amikor megtudtam, hogy Galántán covid-kórház alakul, felhívtam az igazgató asszonyt, hogy mire lenne  szükségük. Elmondta, hogy leginkább lélegeztetőgépre. Ezt követően megszólítottam Magyarország pozsonyi nagykövetségét, hogy tudnának-e segíteni, amit ezúton is köszönök”

 

– tette hozzá Forró, aki maga is a Galántai járásban lakik, és Nagyszombat megyei képviselő.

 

Kép: Körkép.sk

 

Márvány Miklós, a pozsonyi magyar nagykövetség elsőebosztottja a Körkép.sk érdeklődésére elmondta, hogy a megkeresést januárban kapták.

 

„Már tavasszal is küldtünk egy szállítmány maszkot és védőeszközt a felvidéki magyarság által lakott területekre. Ezúttal azonban nagyobb értékű eszközökről van szó, így kormányhatározatra is szükség volt. Ennek van egy adminisztratív folyamata és így jutottunk el ahhoz, hogy a mai napon ez meg tudott érkezni.“

 

– tájékoztatott Márvány.

 

Alexandra Pavlovičová, a galántai kórház igazgatónője portálunk kérdésére elmondta, hogy az intézmény 132 darab  koronavírusra átalakított ággyal rendelkezik, ebből 10 van felszerelve lélegeztetőgéppel. A mostani felajánlásnak köszönhetően a személyzet létszámától függően több beteget fognak tudni lélegeztetőgépre kapcsolni. A kórháznak egyébként 700 alkalmazottja van, közülük mintegy 100 esett ki a járvány miatt.

 

A lélegeztetőgépekkel megrakott magyar gépjármű a galántai Covid-kórház előtt. Kép: Körkép.sk

 

Bodáková osztályvezető főorvos érdeklődésünkre elmondta, hogy  a 10 új lélegeztetőgépet azonnal használatba is veszik, és áthidaló megoldásként fognak szolgálni az intenzív osztályra még nem bekerült, de súlyosabb betegek számára. A Magyarországról érkezett lélegeztetőgépek egyik nagy előnye, hogy a beteggel együtt mozgathatóak, ami ideális megoldás.

 

„Így variálni tudunk az ágyakkal, a betegekkel a vizsgálatot végző műszerek között, ami fantasztikus dolog a számunkra”

 

– örvendezett a főorvos.

 

 

„Ezek a műszerek életeket mentenek, csak sajnos nem mindenhol van elég belőlük, Nekünk most lesz elég”

 

– tette hozzá

 

A galántai kórház jelenleg 10 darab lélegeztetőgéppel felszerelt kórházi ággyal rendelkezik, egyes gépek azonban már öregebbek. Így nagy segítség, hogy mostantól újakat is fognak tudni használni.

 

 

Szlovákiában jelenleg háborús viszonyok vannak az egyes kórházakban, ahol nem mindenki kaphat esélyt a túlélésre. Az MKP elnökének, Forró Krisztiánnak a magyar kormány felajánlásával érkezett adománya az esélyek növeléséhez járul hozzá a magyarok által is látogatott galántai kórházban.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 17 olvasónak tetszik ez a cikk.