Nyitókép forrása: youtube.com/HN

 

Holnap délután folytatódik a kormányfő által összehívott találkozó az ország szakértőivel, és ennek a találkozónak az eredményeképpen javasolnak majd a járványszakértők intézkedéseket – kezdte kedd esti sajtótájékoztatóját Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter. A miniszter minden kedden számol be az aktuális járványhelyzet alakulásáról. Krajčí szerint a szlovákiai trend követi a csehországit, a reprodukciós ráta valamivel 1 felett jár, és fokozatosan romlik.

 

A környező országokban hasonlóképp felszállóág tapasztalható. A 14 napos incidencia szint a cseheknél a legmagasabb (1198, egy héttel korábban 967 volt), Szlovákia a második legrosszabb (526, egy hete 511 volt), majd hosszú szünet után Magyarország következik (290, 208 volt).

 

A lakosság mobilitása Szlovákiában tovább csökken, továbbra is a tömegközlekedési eszközöket használják a leggyakrabban, a személyautóközlekedés csökkent.

 

 hirdetes_400x285  

 

Ami a legfontosabb járványmutatókat illeti, a kórházakban 4017 koronavírus betegeket kezelnek, ami új rekordnak számít, a múlt héten 3872 volt a számuk. 348-an vannak lélegeztetőgépen. A napi új esetszám átlaga (PCR és antigéntesztek összesen) 5089-re emelkedett az egy héttel ezelőtti 4793-ról. A tesztek pozitivitási rátája is romlott, a PCR tesztek 22 százaléka, az antigénteszek 1 százaléka pozitív.

 

A halálozások számának heti átlaga az egyetlen fontos mutató, ami „javult”, a múlt heti 108 helyett 98 volt ezen a héten a naponta átlagosan elhunytak száma.

 

Szlovákiában eddig 382 432 vakcinát adtak be a lakosoknak, ez az első és második körös adagokat is tartalmazza.

 

A reprodukciós ráta 1,0 és 1,05 között mozog a lockdown és az intézkedések ellenére, a vírus tehát stagnál vagy minimálisan terjed. Krajčí köszönetet mondott azon lakosoknak, akik betartják az előírásokat, elmondása szerint nélkülük biztosan rosszabb helyzetben lennénk. Hangsúlyozta, hogy ha bármilyen enyhítésre kerülne sor, akkor rohamosan romlanának a járványmutatók.

 

 

Krajčí  ismételten elmondta, hogy a külföldre utazó visszatérésekor ki kell töltenie az eHranica online űrlapját, majd 14 napos karantént kell tartania, amit csak a leghamarább nyolcadik napon végzett PCR-teszttel lehet feloldani idő előtt.

 

A kórházak továbbra is súlyos nyomás alatt vannak. Koronavírusos beteghez a legtöbbször Kassa megyében riasztják a mentősöket, a legkevesebbszer Nyitra megyében (220).

 

Koronavírus miatt a mai napig 6671 ember vesztette életélt, de koronavírus fertőzötten további 1343 ember hunyt el, így a valódi érték 80141. Jarčuška professzor elmondta, hogy az egyik egyetemi kórházban három óránként meghal egy koronavírusos beteg.

 

A 382 432 „applikált” vakcina eddig összesen 101 929 már kétszer beoltott embert jelent. Krajčí elmondta, hogy fontolóra veszik az elárusítók és bolti eladók beoltásának előbbre hozását, tekintettel arra, hogy ők is nagyon sűrűn érintkeznek az emberekkel.

 

A legjobb oltottsági arány eddig Pozsony megyében (9,29 százalékos) az országos arány nagyjából 7 százalékos.

 

A COVID-automata szerint továbbra is országos szinten fekete, vagyis a legsúlyosabb veszélyhelyzeti besorolásban vagyunk.

 

A kórházak túlterheltsége kapcsán Krajčí elmondta, hogy Szlovákia külföldi segítséget kért, pénteken Romániából érkeznek egészségügyi dolgozók, illetve Ausztria ajánlott még segítséget, Lengyelország pedig szabad intenzíves kapacitásokat az északi határ mentén.

 

A COVID-automata regionális változata (szemafor) ismét változott. Annak ellenére, hogy Pozsony kilátásai negatívak voltak, most mégsem került a fekete besorolásba. Nyitra és Aranyosmarót is kikerült a legrosszabb fokozatból. Vannak azonban új járások, amelyek feketébe kerültek. Rosszabb hír, hogy harmadik legrosszabb vörös besorolásból egyre kevesebb van (már csak hat), a második legrosszabb bordó besorolás pedig szinte kifedi az egész országot.

 

 

Az egészségügyi dolgozók jutalmazását illetően a miniszter elmondta, olyan törvényt készítenek elő, amely módosítja a jelenlegi arányszámokat, és az új verzió az adott járás besorolásától teszi függővé a javadalmazását, elsősorban tehát a fekete járásokban dolgozó egészségügyi alkalmazottak számíthatnak majd magasabb összegre.

 

Újságírói kérdésre Krajčí elmondta, több okai is vannak annak, hogy még nem adta hivatalos jóváhagyását a Szputnyik V vakcina használatára, szeretné, ha a járványszakértők is elmondák róla  véleményüket, illetve jelezte, hogy csak azokat oltanák be vele, akik ehhez jóváhagyásukat adják, és gyakorlatilag olyan módon alklalmaznák, mintha egy vakcina klinikai tesztjeinek harmadik fázisa zajlana.

 

Az AstraZeneca kapcsán elmondta, hogy a többi unióban regisztrált vakcinával ellentétben viszonylag erősebb mellékhatásai vannak, ezért szabták meg, hogy csak a legfeljebb 55 évesek körében használják. Ennek ellenére a vakcina jól teljesít a vírus ellen.

 

Krajčí elismerte, hogy fontolóra vették, hogy szigorúbb határellenőrzések mellett többet lehetne belföldön lazítani, de ez a vita még függőben van.

 

Jarčuška professzor szintén újságírói kérdésre elmondta, hogy egyes munkáltatók hajlandóak támogatni, anyagilag is hozzájárulni a Szputnyik V megvásárlásához, hogy biztosítsák azt az alkalmazottaik számára a termelés fenntartása céljából. De a vakcinákat csak az európai beszerzési mechanizmusán keresztül lehet megvásárolni, így magáncég csak a Európában regisztrált vakcinához juthat hozzá.

 

Krajčí a leváltását illető felszólítások kapcsán elmondta, hogy sajnálja Richard Sulík (SaS) és a Za ľudí  politikusainak álláspontját, de maga mögött tudja saját pártja és a kormányfő támogatását, és nem áll szándékában a jelenlegi helyzetben megfutamodni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.